Mötesplatsen i Boden är en form av anhörigstöd och vänder sig till personer som hjälper, stödjer eller vårdar en person med neurologisk sjukdom, som exempelvis Stroke, MS eller Parkinson.
Just den här dagen, en tid före julhelgen, har deltagarna tittat på en informationsfilm om hur man bäst kan framföra synpunkter och klagomål.
– Vill man ge en present till kommunen så ska man ge positiva och negativa synpunkter. Annars har den inte en chans att bli bättre. Däremot kan kommunen inte ändra på lagstiftningen, säger Lena-Mari Johansson, anhörigkonsult och socialinformatör.
Lars-Olov Olsson säger att hans fru fått en rullstol för att kunna ta sig ut från lägenheten, men den är så tung så de har ingen nytta av den. När han försökt få en ny, lättare, blir landstingets svar att det inte finns någon annan rullstol som de kan få.
– Eftersom jag inte kan lyfta in den i bilen kan jag inte åka någonstans med hustrun. Den går inte ens in i baksätet. Hade jag anat det här hade jag inte tagit emot den.
Evy Nordlander säger att de fått lära sig tröskelmetoden.
– Utanför tröskeln är det landstingets ansvar och innanför kommunens.
Lena-Mari Johansson förklarar att de sedan i våras har haft olika aktörer som kommit till Mötesplatsen för att sortera för deltagarna var de kan få hjälp med vad.
Monica Carlsson tycker inte att det är så himla enkelt och Britt-Marie Sundqvist säger att när en anhörig drabbas av sjukdom behöver man mycket information även som anhörig för att lära sig allt.
– Då ska man ändå tänka på att vi är friska.
Lena-Mari Johansson konstaterar att anhöriga är hårt belastade. Hon finns till hands om man behöver ösa ur sig när livssituationen med allt runt ikring blir övermäktig. 2017 vill hon föra in ett nytt tema på deras träffar - vad som är hälsa för deltagarna och var de kan hitta kraften.
– Hittills har vi fokuserat på rehabilitering och hur man kan förbättra för den anhörige.
Monica Carlsson tillägger att när en nära anhörig blir sjuk så är det en process man måste gå igenom. Man går igenom olika skeenden, inflikar Lars-Olov Olsson, och Evy Nordlander upplyser om att man kan få fyra timmars avlastning i veckan.
– Men det är också en process, att lära sig begära och ta emot hjälp. Det är inte så enkelt att bara ta in en främmande personen i hemmet, säger Monica Carlsson.
På Mötesplatsen kan man tala om det som är jobbigt och frustrerande, men också dela glädjeämnen och må-bra-tips. Evy Nordlander tycker att formatet är mycket värdefullt.
– Här får man bra information. Det betyder mycket att träffa personer med samma problem.
– Det ger andrum att träffa andra människor, men man måste ha förtroende för att våga prata, säger Lars-Olov Olsson.
Britt-Marie Sundqvist fann trygghet i gruppen från första stund.
– Det kändes direkt bekvämt.
Evy Nordlander säger att de som kommit längre i processen tipsar de övriga om hur de kan hantera situationer som uppkommer.
– Man kan alltid lära sig något för att underlätta vardagen.
Lars-Olov Olsson upplever att han är trött och poängterar vikten av att också göra saker för sin egen skull. Själv är han engagerad i Röda Korset och ABF. På uppdrag av Neuroförbundet i Norrbotten håller han på att organisera en resa till Calpe på spanska solkusten. Han söker medel från fonder och stiftelser och behöver stöd från en handfull personer som kan följa med som hjälpare.
Monica Carlsson berättar hon varje måndag förmiddag går till Havremagasinet.
– Det är helig tid.
Deltagarna kommer nära varandra.
– Vi har blivit vänner. Vi får en tight relation. Gemenskapen här ger livslånga band, säger Brita Fredriksson.