I flera delar ska NSD beskriva vad som händer med boendena som byggts upp under tiden. Vi möter människor som bor på dem, och de som driver dem. För många boenden kommer att stå tomma .
För färre flyktingar kommer till Sverige trots att många människor flyr undan krig. Minskningen beror på hårdare kontroller vid många gränser i Europa och även att kontrollen vid Sveriges gräns har skärpts och att det införs nya regler för att få stanna i landet. Förra året kom 12 000 flyktingar i veckan till Sverige, i dag är siffran 400-500.
– Vi stänger ned flyktinganläggningar för vi har för mycket platser jämfört med flyktingströmmen just nu, säger Mats Engman, kanslichef på Migrationsverket Region Nord.
Det finns i dag 70 tillfälliga asylboenden i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland som hör till området Region Nord.
Migrationsverket har redan plockat bort 1 252 boendeplatser i området. Drygt en fjärdedel försvann i Norrbotten.
Asylboendena River Hotel i Haparanda, Koler i Piteå, Bergsparken i Älvsbyn, Omvårdnadsfamiljen i Vidsel och Gruvbo Pajala har lagts ned.
– Vi tog bort de så kallade förtätningsavtalen först med extra platser på grund av flyktingströmmen i fjol. Sedan försvann asylboenden med avtal från 2014, säger Mats Engman.
I höst ser Migrationsverket ett behov på mellan 35 000-40 000 tillfälliga asylboendeplatser i Sverige. Om ett halvår kan man vara nere i hälften och om ett år noll platser.
– Så ser prognosen ut just nu. Ändras strömmen så behöver Migrationsverket givetvis mer platser men så ser det inte ut i dag, säger Mats Engman.
Migrationsverket har en central plan för sin avveckling. Om några veckor ska Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik lämna besked om vad som ska hända med överkapaciteten som finns på asylboendena i Sverige och inte minst Region Nord.
– Jag får då ett uppdrag på hur många platser som Region Nord ska tillhandahålla, säger kanslichefen Mats Engman.
Han vet inte själv än hur den fördelningen kommer att se ut.
– Jag kommer närmast göra en översyn av samtliga kvarvarande asylboendes hyreskontrakt i region Nord.
Ser man på flyktingantalet så hamnar Region Nord på minst en halvering av sina boenden. I dag finns ett fyrtiotal i länet.
– Det man väger in för att behålla vissa asylboenden är närheten till större serviceorter, asylprövning och mottagningsenheter. I slutändan handlar det också om kostnadseffektivitet.
Migrationsverket kommer fortsätta avvecklingen av asylboenden under kommande månader. NSD har tagit fram en tabell för att visa vilka boenden som kan läggas ned härnäst.
– Det kommer snart ett beslut rörande fortsättningen. Om det inte blir en direkt avveckling så kan det bli en tillfällig förlängning, men då högst i ett halvår för dessa avtal, säger Mats Engman.
Håller prognosen finns inga tillfälliga asylboenden kvar 2017. Då räknar Migrationsverket med att 30 000-35000 lägenheter i landet ska räcka till basboende för de flyktingar som kommer. I Bodens kommun, som tar emot mest flyktingar, hyr Region Nord 139 lägenheter av Bodenbo med vanliga hyreskontrakt.
– Jag har under hösten påbörjat en dialog med Bodenbo. Är det så att vi inte har något behov av lägenheter så lämnar vi dem också givetvis, säger Mats Engman.