Utställningen på museet är gjord i samarbete med Judiska museet i Stockholm. Jesper visar och berättar om sina 32 bilder och sin resa till Auschwitz våren 2015 under lördagen. Då är det 73 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades. Dagen är också minnesdag. Jesper Klasson bor i Boden men hans mammas släkt finns i Danmark. Hans morfar Johannes Jeppesen jobbade som polis i Köpenhamn under andra världskriget.
– Jag minns att jag var runt tio år när jag blev intresserad av ett nummer morfar hade inristat på armen. Jag började fråga och då berättade han om det tyska koncentrationslägret Buchenwald som han satt i under ett år. Varje gång vi sågs så berättade han något mer så det var väl därför intresset väcktes för historien.
Hans morfar tillfångatogs efter att ha övertagit ett nattpass åt en kollega.
– Just den natten 1944 så invaderade ett antal gestapomän polisstationen och grep morfar och 16 kollegor till honom, säger Jesper Klasson.
Buchenwald dit männen transporterades med färja var ett koncentrationsläger i östra delen av Tyskland. Under andra världskriget hölls mer än 248 000 fångar i lägret. Sammanlagt 56 500 människor avrättades eller avled i lägret till följd av sjukdomar, undernäring, hårt arbete och nazimedicinska experiment. Det var tekniskt sett inte ett utrotningsläger, men i lägret dog drygt en femtedel av fångarna. Bland de döda fanns bland annat tretton danska polismän, som tagits tillfånga av nazisterna.
- Det var bara min morfar och två till som klarade sig och överlevde. Min morfar ville få fram att det var ett arbetsläger men efter de utgrävningar man har gjort så har man märkt att det var ett dödsläger. Just under åren 1944-1945 hade nazisterna stor del i att avrätta danska poliser och militärer.
Morfar Johannes Jeppesens öde under andra världskriget fångade Jesper och påverkade honom att åka till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.
– Jag ville uppleva lägren på plats själv. Så jag och min hustru åkte på en gruppresa till Krakov 2015 för att fotografera och hedra de som dog och som överlevde koncentrationslägren. Auschwitz-Birkenau är väl de mest bevarade för många andra läger är jämnade med marken för att man inte skulle hitta för mycket bevis, säger Jesper Klasson.
Merparten av bilderna som visas på utställningen är från Auschwitz.
– Jag valde svartvita bilder vilket föll sig naturligt för att skildra det hemska. Jag tyckte det var väldigt jobbigt att besöka koncentrationslägret. Man insåg vidden av hur många människor som dött när man kom till sorteringen och såg alla skor. Även om resan var jobbig så var den också positiv och lärorik. Det är så stor skillnad att läsa om saker och ting i en bok än att åka till stället där det hänt.
Jesper Klasson tror att hans morfar, om han funnits kvar i livet, varit stolt att han gjorde resan.
– Det viktigaste med min bildutställning är att föra historien vidare under vår tid. Utställningen ska vara öppen till den 11 februari.