Mördarnas flyktväg efter knivdådet

Efter stationsmordet på Kejvan Fazeli flydde mördarna från Resecentrum i Boden. Två 20-åringar greps knappt en timme senare vid Svartbyvägen efter en dramatisk jakt där en av poliserna tvingades dra sitt tjänstevapen. "När den misstänkte inte reagerade på vapnet satte jag istället in en "stoppspark" som fällde honom till marken", säger polisen, om gripandet.

Mordet på Kejvan Fazeli ägde rum den 19 december förra året utanför järnvägsstation eller Resecentrum i Boden. Gärningsmännen flydde snabbt från platsen och polisen satte snart igång en jakt efter de misstänkta. Efter en timme var två av de tre männen infångade.

Mordet på Kejvan Fazeli ägde rum den 19 december förra året utanför järnvägsstation eller Resecentrum i Boden. Gärningsmännen flydde snabbt från platsen och polisen satte snart igång en jakt efter de misstänkta. Efter en timme var två av de tre männen infångade.

Foto: Montage/fotograf Pär Bäckström

Boden2020-05-20 17:00

Förundersökningen består av över tusen sidor och många vittnesförhör. Kejvan Fazeli mördades med ett antal knivhugg i buken vid järnvägstationen i Boden. Mordoffret åkte med buss 28 och blev direkt attackerad av gärningsmännen när han klev av bussen.  En 20-åring och 24-åring höll fast Kejvan samtidigt som den tredje mannen, den huvudmisstänkte 20-åringen, högg honom till döds med en kniv som han höll i sin hand inlindad i en påse.

Efter knivmordet flydde gärningsmännen springande från platsen. Kejvan Fazeli fick hjälp av chockade vittnen men förblödde innan ambulansen nådde fram. Polisen startade genast en jakt efter männen som misstänktes ha försvunnit över järnvägsspåren bakom järnvägsstationen. Spår upptäcktes i riktning mot Moråsen men polishunden tappade sedan spåret. 20 minuter efter flykten stoppades ett kvinnligt vittne av 20-åringen som höll fast Kejvan under mordet.

– Mannen gestikulerade väldigt tydligt och var mån om att jag skulle stanna min bil. Jag kände mig lite rädd eftersom han verkade stressad utan att vara otrevlig. Jag ringde efter en taxi men väntetiden var en timme så han försvann.

 Ett manligt vittne fick besök av den flyende 24-åringen i sin bostad.

– Han knackade på och berättade att han fått stopp på sin bil efter att oljelampan börjat varna. Han ville jag skulle ringa efter en taxi men jag ville inte ha in honom i bostaden så jag skjutsade honom. 

När vittnet körde genom stan såg de en polisbil med blåljus.

– Jag sade då åt killen att det var många polisaspiranter som börjat tjänstgöra i Boden och övade mycket, säger vittnet.

24-åringen hoppade av vid hamburgerrestaurangen Max där han försvann. Jakten på 24-åringens medbrottslingar fortsatte på Erikslundsområdet. Flera personer ringde polisen och tipsade om mystiska personer som bytte kläder. Ett manligt vittne kom cyklande vid Sjövägen när han såg de två männen, som var tunt klädda, komma gående i den stränga kylan.

– Jag såg att de stannade och "fibblade" med sina kläder så jag ringde polisen.

En polispatrull ryckte ut till platsen och i höjd med Gränsvägen/Svartbyvägen såg polisen den 20-åriga huvudgärningsmannen som kastade ifrån sig en schal och ett föremål på marken. Polisbilen blockerade snabbt hans väg och en polisman lyckats lägga mannen på marken och få på honom handfängsel. Samtidigt såg polisen även andra misstänkta 20-åringen, som inte fick någon taxi, gå mot Supermarket. Polisen ropade att mannen skulle visa sina händer som han gömde i fickorna.

– Jag ropade åt den misstänkte att stanna och drog mitt tjänstevapen. Mannen drog då upp en hand ur fickan och slängde en handske. När han fortfarande inte reagerade på mitt dragna vapen satte jag en stoppspark i bröstet på honom så han föll på marken, säger polisen. 

Hans poliskollega överbemannade 20-åringen. Båda gripna männen och de slängda plaggen transporterades till häktet. 24-åringen greps senare i Luleå. Under mordkvällen återfanns även fler bevis när polisen med två hundar sökte igenom ett skogsområde på Erikslund. Bland annat en jacka, blodiga handskar och en plastpåse med blodspår.  Där fanns också mordvapnet, en större kökskniv, nedstucken i snön.

Här är flyktvägen från järnvägsstationen och till Erikslund där två av av de mordåtalade männen greps.
Här är flyktvägen från järnvägsstationen och till Erikslund där två av av de mordåtalade männen greps.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!