"Modellflygplan är som ett gift"

I går var det Modellflygets dag i Boden. En av deltagarna, Mikael Olofsson, flög med sitt combatplan.- Jag hade ett avbrott några år men sedan kom suget tillbaka. Jag tycker fortfarande att det är roligt, säger han.

Mikael Olofsson, flög med sitt combatplan under Modellflygets dag i Boden under söndagen". Jag hade ett uppehåll, men kom sedan tillbaka.

Mikael Olofsson, flög med sitt combatplan under Modellflygets dag i Boden under söndagen". Jag hade ett uppehåll, men kom sedan tillbaka.

Foto: Lena Leffler

BODEN2008-08-04 06:00
Bodens Modellflygklubb. BMFK, har ett 40-tal medlemmar. Varje år ordnas Modellflygets dag under fyra timmar och då kan besökarna få provflyga med dubbelkommando. Mikael Olofsson,32,började flyga modellflygplan redan 1993. Sedan hade han ett sexårigt uppehåll och kom tillbaka till klubben 2004.
- Att hålla på med modellflygplan är som ett gift. Har man en gång prövat är det svårt att sluta helt. En nybörjare kommer nog undan med 4 000 kronor för att köpa ett plan, sändare och motor. Om man har en förbränningsmotor krävs det också en startutrustning och givetvis laddare om man har elmotor, säger Mikael Olofsson.
Det krävs också superlim för att reparera flygplan som går sönder efter för omild behandling, Själv krockade Mikael Olofsson med ett annat flygplan under uppvisningen så flygsplanskroppen på hans combatplan gick sönder.
Flygningen ger poäng
- Poängen med flygningen är att gå i närstrid. Combatplanen flyger med en serpentin bakom sig som man ska försöka klippa sönder under flygningen för det ger poäng. Det anordnas till och med europamästerskap med combatplan.
- Mitt plan som har en bränslemotor på 60 centiliter har jag byggt efter en beställd byggsats. Bränslet räcker för 7-8 minuters flygning beroende på väder och vind, säger Mikael Olofsson.
Flygplanskroppen består av frigolit som han sedan satt plastklädsel på.
- Jag har också målat dit de svenska färgerna på flygplansvingarna. Combatplanen ska ju efterlikna de riktiga flygmaskinerna som fanns under andra världskriget, säger Olofsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om