Mobiltelefon larmar när äldre ramlar

Mobilt trygghetslarm med fallsensor och information om medicinsk provtagning i egen regi.- Jag tycker tekniken är enkel att lära sig. Jag hade problem med hjärtat och sjukvården kunde genom mina egna anteckningar hjälpa mig, säger försökspersonen Hillevi Nordlander.

Hillevi Nordlander gillar telefonen där hon kan använda sig av finesser som mobilt trygghetslarm.

Hillevi Nordlander gillar telefonen där hon kan använda sig av finesser som mobilt trygghetslarm.

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-09-13 12:33
45 engagerade äldre försökspersoner i Boden, Luleå, Tromsö och Ulster i Nordirland finns med i EU-projektet My Health@Age som leds av EIC Centrum för Innovation och Hälsa i samarbete med Bodens kommun. Utvecklingen av nya vård- och omsorgstjänster har skett tillsammans med personal vid Sandens vårdcentral och Sandbacka hemtjänstgrupp i Boden, Fyrens larmcentral vid Luleå kommun, forskare vid Luleå Tekniska Universitet samt företag.
Vid måndagens pressträtt visades de mobila tjänsterna på telefonen som finns, bland annat mobilt trygghetslarm, ordinerad egenvård och social samverkan. Mobilt trygghetslarm innebär en fallsensor som är trådlöst ansluten till mobiltelefonen. Om en äldre person faller går larmet till Fyrens larmcentral vid Luleå kommun. Larmcentralen kontaktar hemtjänstpersonal som hjälper larmkunden. Telefonerna är försedda med GPS mottagare vilket underlättar så att hemtjänstpersonalen ser var larmkunden befinner sig.
- Mobilt trygghetslarm gör att äldre kan ha ett rörligare liv och vistas mer utomhus när de har larmet med sig, säger projektledaren Lennart Isaksson.
Ordinerad egenvård innebär att den äldre tillsammans med vårdpersonal kommer överens om att motionera och vid behov genomföra egen medicinsk provtagning. Äldre får då lära sig att hantera pulsklocka, blodtrycksmätare och glucosmätare. Anteckningarna i telefonen kan sedan tas med till läkaren som information.
- I sina mobiltelefoner har de också möjlighet att få medicineringsstöd, eller en påminnelsesignal när det är dags att ta medicin. Användaren ser också information om medicineringen i mobiltelefonen, säger Lennart Isaksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om