Mobilt trygghetslarm ger äldre ett rörligare liv

Mobilt trygghetslarm innebär att mobiltelefonen larmar när äldre faller. De äldre får också lära sig medicinsk provtagning och lagra informationen.- Jag hade problem med hjärtat och sjukvården kunde hjäpa mig tack vare mina anteckningar, säger försökspersonen Hillevi Nordlander.

Några som funnits med i projektet är Lennart Isaksson, EIC, Maria Runelöv, Bodens kommun, Hillevi Nordlander, försöksperson, och Malte Brännström, Sandens vårdcentral. FOTO: Lena Leffler

Några som funnits med i projektet är Lennart Isaksson, EIC, Maria Runelöv, Bodens kommun, Hillevi Nordlander, försöksperson, och Malte Brännström, Sandens vårdcentral. FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-09-14 06:00
Telefonen som används är en så kallad smartphone, det vill säga en mobiltelefon med internetuppkoppling som används för mobila trygghetslarmet, ordinerad vård och social samverkan.
45 engagerade äldre försökspersoner i Boden, Luleå, Tromsö och Ulster i Nordirland finns med i EU-projektet My Health@Age med en budget på femton miljoner som leds av EIC Centrum för Innovation och Hälsa i samarbete med Bodens kommun.
Fallsensor
Genom att kombinera äldres behov och ny teknik har man tillsammans utvecklat nya tjänster som används genom mobiltelefonen.Utvecklingen har skett tillsammans med personal vid Sandens vårdcentral och Sandbacka hemtjänstgrupp i Boden, Fyrens larmcentral vid Luleå kommun, forskare vid Luleå tekniska universitet samt företag.
GPS-mottagare
Mobilt trygghetslarm innebär en fallsensor som är trådlöst ansluten till mobiltelefonen. Om exempelvis en äldre person faller går larmet till Fyrens larmcentral vid Luleå kommun.
- Larmcentralen kontaktar hemtjänstpersonal som hjälper larmkunden. Telefonerna är försedda med GPS-mottagare vilket underlättar så att hemtjänstpersonalen ser var larmkunden befinner sig. Mobilt trygghetslarm gör att äldre kan ha ett rörligare liv men givetvis måste de ha täckning med telenätet där de rör sig, säger projektledaren Lennart Isaksson.
Ordinerad egenvård innebär att den äldre tillsammans med vårdpersonal kommer överens om att motionera och vid behov genomföra egen medicinsk provtagning.
- Den äldre lär sig exempelvis att hantera pulsklocka, blodtrycksmätare och glucosmätare. I deras mobiltelefoner har de möjlighet att få medicineringsstöd som då ger en påminnelsesignal när det är dags att ta medicin. Användaren ser också information om medicineringen i mobiltelefonen, säger Lennart Isaksson.
Blodsockermätningar
Något som hjälpt försökspersonen Hillevi Nordlander som haft problem med hjärtat.
- Jag registrerade hjärtfrekvensen och när jag sedan kom in akut så kunde de med hjälp av mina registreringar komma en lösning på spåren, säger hon.
- Jag tycker projektet är bra. För egen del har jag kommit diabetespatienter på spåren genom egna blodsockermätningar, säger läkaren Malte Brännström, Sandens vårdcentral.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om