Ministern lovar uppföljning av fas 3

Efter kritiken mot oseriösa arbetsgivare med fas 3-anställda lovar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) en uppföljning.- Det är på tiden. Moderaterna och högern införde ju det här pig- och drängsystemet, säger långtidsarbetslöse Jens Eriksson.

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

BODEN2011-01-21 06:00

I december hoppade han av fas 3-jobbet och i dag väntar Eriksson på att Bodens arbetsförmedlingschef, Carina Lundgren, ska hjälpa honom.

Det lovade hon för snart en vecka sedan.

- Lundgren ringde inte mig utan jag ringde henne först, vilket är dåligt. Hon hade inte tid utan vi skulle höras senare.

- Vi jobbar på saken, men i övrigt har jag inga kommentarer av sekretesskäl, säger arbetsförmedlingschefen.

Två månader - noll kronor
Nästa vecka kommer Jens Eriksson, arbetsförmedlaren och facket träffas för att hitta "olika lösningar ".

- Jag har gått i två månader med noll kronor. För att överleva måste jag ta 65 procents a-kassa och det får jag bara genom ett nytt
fas 3-jobb.

- Jag ångrar inte min arbetsvägran utan tycker det är bra att fler drar upp vansinnet kring Fas 3, säger Jens Eriksson.

NSD efterlyste statistik tidigare. Under 2010 har 14 av de 24 som lämnade fas 3 i Boden fått jobb, enligt uppgifter från Anders Pekkari, statistikenheten.

Fast bara tre jobb är tillsvidareanställningar. De andra elva är tillfälliga och subventionerade jobb.

Lovar uppföljning
Av dessa har sex personer gått vidare till så kallade nystartsjobb där företagen får göra skatteavdrag för arbetsgivareavgiften. Fyra jobb är "deltidare" och en tjänst motsvarar en så kallad lönebidragsanställning, enligt Pekkaris muntliga redovisning per telefon.

- Fas 3 startade i april 2009 så därför finns det ingen jämförbar jobbstatistik under 2010, säger han.

På torsdagen meddelade även arbetsmarknadsminister Hillevi Backman att det ska ske en uppföljning av fas 3 som ett första steg. Något som Kristdemokraterna i arbetsmarknadsutskottet tidigare krävt. De ville också ha en översyn av deltagarnas ersättning.

Ute efter pengarna?
Det hela har blivit aktuellt efter den senaste tidens mediafokus just på oseriösa arbetsgivare.

- Ja, vad ska jag säga! Nu känns det som om alla vill göra lite goodwill, när vi andra fått offra oss och legat med noll i inkomst.

- De som infört skiten får fina rubriker som de inte förtjänat. Är företagen bara ute efter pengarna borde det automatiskt leda till mer tillsyn.

- Kan dessutom regeringen lägga ut 5 000 kronor för varje fas-anställd till arbetsgivaren så har man säkert också råd att höja a-kassan för dem som utför sysslorna, säger Jens Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om