Det handlar om små kommuner som kan ha problem med att nå upp till de krav som EU ställer i ett direktiv om rening i avloppsreningsverk. Syftet är att minska kvävebelastningen i havet.
Representanter från följande kommuner är kallade till mötet den 23 januari med miljöminister Karolina Skog (MP): Pajala, Boden, Lycksele, Malå, Åsele, Robertsfors, Härjedalen, Malung- Sälen, Gagnef, Gnesta, Borås, Töreboda och Tidaholm.
Eftersom biologisk rening inte blir lika effektiv i kallt klimat som där det är varmare har Sverige hävdat att samma regler gäller i de sex första uppräknade kommunerna ovan som för Österrike. Det finns ett undantag från kravet om kväverening för orter som ligger över 1 500 meters höjd över havet.
Det beslutet togs innan Sverige gick med i EU. Svenska myndigheter har tolkat direktivet så att det även gäller kallt klimat. Nu vill EU inte fortsätta ge dispens från höjdkravet.
När nu EU lutar åt att Sveriges tolkning inte håller kan det innebära dyra investeringar i vissa avloppsverk.
– Enligt den information jag har fått uppfyller vi de krav som ställs. Jag ser inte att det ska få några stora konsekvenser för Boden, säger Lena Goldkuhl, som är vice ordförande i tekniska nämnden.
Det är de kommuner som inte uppfyllde utsläppskraven 2014 som har kallats till miljöministern.
– Sedan dess har vi investerat och byggt om i reningsverket. Våra svenska tillståndsmyndigheter har godkänt det, säger Lena Goldkuhl.