Minister Ask besökte social insatsgrupp i Boden

I dag besöker justitieminister Beatrice Ask länet. Boden är en av landets tolv utsedda kommuner som ska jobba med sociala insatsgrupper.
- Det är första insatsgruppen som jag besöker. Regeringen har velat ha med lite olika typer av kommuner, säger Ask.

Justitieminister Beatrice Ask(M) tillsammans med polisen Kent isaksson som jobbar i pilotprojekt med sociala insatsgrupper. " Bodens kommunledning  har verkligen velat vara med i projektet", säger Ask

Justitieminister Beatrice Ask(M) tillsammans med polisen Kent isaksson som jobbar i pilotprojekt med sociala insatsgrupper. " Bodens kommunledning har verkligen velat vara med i projektet", säger Ask

Foto: Lena Leffler

BODEN2011-10-25 13:37

Det är regeringen som i våras gett Rikspolisstyrelsen i uppdrag att starta en pilotverksamhet riktad mot unga som riskerar att bli kriminella. I projektplanen har också ingått att ange vilka myndigheter och övriga aktörer som ska delta i verksamheten. Utgångspunkten för alla tolv deltagande kommuner där Boden ingår är att socialtjänsten är en sammanhållande kontaktpunkt. Nästan alla tungt kriminella har en gång startat sin kriminella bana genom att begå småbrott som ungdomar.

- Avsikten med det här projektet är att jobba med ungdomar som har ganska allvarliga problem för att försöka samordna myndigheternas insatser lite bättre, säger Beatrice Ask.

Bryta negativ utveckling

Med tidiga och tydliga insatser och reaktioner hoppas man bryta en negativ utveckling för unga i riskzonen.

- I dag är det ofta så att polisen, skolan och sociala jobbar på olika håll. Nu ska man försöka jobba tillsammans gentemot individen, säger justitieminister Beatrice Ask.

- Jag jobbar ensam i gruppen men alla känner till projektet. Jag tycker det fungerar bra för Boden är en liten kommun med bra kontaktnät. Vi har precis kört igång men vi jobbar mycket med samarbetet för att ungdomen ska komma ur sina problem. Jag har bland annat varit ute i skolan och pratat, säger polisinspektör Kent Isaksson, som har en tjänst som närpolis.

Uppdraget och utvärderingen ska slutredovisas senast i oktober 2012.

Läs mer i onsdagens NSD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om