Regeringen bedömer att Rysslands agerande är ett hot mot den europeiska säkerhetsordningen och därmed också utgör ett hot mot Sveriges intressen och suveränitet.
Förstärkning på Gotland och i Skåne i samband med att ryska landstigningsfartyg i januari samlades i Östersjön är exempel på hur Försvarsmakten anpassar sina resurser.
– Vi har en operativ doktrin där vi talar om ett aktivt försvar även vid normalförhållanden. Det innebär att vi anpassar vår beredskap beroende på hur det ser ut runt omkring oss. Vi använder det vi har på bästa sätt, säger överste Lars Karlsson.
Även om krigshotet mot Sverige är lågt, påpekar han, att Sverige alltid måste vara berett på att omvärldsläget förändras.
– Men än så länge kan man vara trygg och lugn. Vi har en god förmåga och den kommer vi att förbättra efter hand. Allmänheten kan vara trygg att vi löser vår uppgift.
Ryssland har ju ändå ganska nyligen varit i Östersjön och närmat sig Sveriges territorium. Hur ser du på det?
– Det är en klar förändring. Det är mycket mer aktivitet, inte minst från rysk sida och trots alla diplomatiska samtal har Ryssland nu gått in i Ukraina, säger Lars Karlsson och menar, att det är ett tecken på att Putin och Ryssland vill visa sin militära styrka.
Han hoppas dock att diplomatin ska vinna så att situationen inte eskalera.
Vad är sannolikheten att Putin lyssnar?
– Jag vet inte. Frågan är hur det kommer gå för honom och hur omvärlden kommer ställa sig till hans agerande, säger Lars Karlsson.
En av militärregionens viktigaste uppgifter är att stödja samhällets krisberedskap vid händelser i fred, kris och krig samt genomföra militär och civil samverkan.
– Vi i de fyra norra länen var de första som skrev på en regional samsyn i totalförsvarsfrågan. Huvuddokumentet skrev ÖB och MSB:s generaldirektör på förra året.
Före jul skrev han och landshövdingarna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland på en uppdatering av samsynen, som går ut på hur de ska jobba tillsammans i vardagen och i höjd beredskap vid krig. Sex arbetsgrupper jobbar med sex olika fokusområden där livsmedelsförsörjning är ett.
– Det är ett stort arbete som pågår. Nu måste vi ta konkreta steg vidare så att det inte bara är planer och samarbete. Just nu känner jag att samarbetet med myndigheterna fungerar bra, säger Lars Karlsson.