Norr Media har vid ett antal tillfällen kommit i kontakt med familjer som ansökt om anknytning i Sverige. Gemensamt är att familjerna är varit förvånade över långa handläggningstider. Utan att gå in på enskilda ärenden förklarar Frederik Abbemo varför.
– Tyvärr är det långa handläggningstider just nu. Det kan bland annat bero att en ansökan inte är komplett och då måste sökande komma in med kompletterande handlingar. Det kan också finnas detaljer, som behöver utredas än mer.
Handläggningstiderna varierar. Migrationsverket kontrollerar all information i ansökan om anknytning. Under tiden kallas sökande till intervju på en svenska ambassad. Därefter kontrollerar Migrationsverket ansökan igen innan beslut fattas.
Även rådande situation på ambassaden där utredningen sker och antalet ärenden som väntar på handläggning kan påverka.
– Ser vi något tillbaka i tiden kan effekterna av de mer akuta faserna i pandemin ha påverkat. Olika nationella riktlinjer och restriktioner för resor kan exempelvis ha bidragit till att sökande haft svårt att komma till ambassaden.
Hur lång tid det kan ta att kallas på intervju är olika beroende på ambassaden. Enligt Frederik Abbemo beror det på ärendemängden i kombinationen med ambassadens övriga arbetsuppgifter, bemanningen och det enskilda ärendet i sig.
– I vissa fall behöver den sökande resa till annat land för att träffa ambassaden för personlig intervju och i vissa länder kan det vara svårt att få tag i handlingar som vi efterfrågar, men i Ryssland har haft korta väntetider och sökande har kallats till intervju på ambassaden inom fyra-sex veckor efter att vi skickat begäran om fortsatt utredning på plats. Det finns inget tryck på ambassaden i Moskva.
Prioriteras ärenden?
– Många befinner sig liknande situationer, men alla ska kunna leva upp till de krav som ställs för att söka på anknytning och lagen tar ingen hänsyn till om man är svensk medborgare eller inte.
Förtur görs bara i undantagsfall, oftast när barn saknar vårdnadshavare i Sverige eller hemlandet. Det är dock få ärende.
Familjer med gemensamma barn och barn med svenskt medborgarskap får ingen förtur, utan ärendena tas i turordning. Enligt Frederik Abbemo kan den sökande inte själv påskynda processen, men kan begära att få sitt ärende avgjort. Det kan påverka handläggningstiden.