Migrationsverket avvecklar 300 platser i fyrkanten

Den låga inströmningen av asylsökande till Sverige leder till att Migrationsverket kommer att avveckla 1535 platser på verkets anläggningsboende, varav 300 i fyrkanten.

"Det kan bli på flera orter om vi kör osthyvelsprincipen",  säger Per-Erik Bjurholt, anläggningschef för Migrationsverket i Boden.

"Det kan bli på flera orter om vi kör osthyvelsprincipen", säger Per-Erik Bjurholt, anläggningschef för Migrationsverket i Boden.

Foto:

BODEN2009-06-27 06:00
- Vi kommer inom de närmaste två veckorna att ta tag i arbetet och se var minskningen kan ske. Det är inte säkert att det innebär några personaluppsägningar trots att vi får färre platser, säger Per-Erik Bjurholt, anläggningschef för Migrationsverket i Boden.
Senaste neddragningen av anläggningsplatser var 2003 då det försvann 200 platser i Vidsel.
I dag finns en bruttokapacitet på 1068 anläggningsplatser i Fyrkantsområdet och dessa är fördelade enligt följande:
n Boden, 550 platser.
n Älvsbyn 230 platser.
n Råneå 170 platser.
n Harads 117 platser.
Även om det i dag finns mest asylsökande i Boden så måste man titta på helheten, enligt Bjurholt innan man bestämmer sig var neddragningen ska ske.
- Det kan bli på flera orter om vi kör osthyvelsprincipen. Det normala vid neddragningar är att man bestämmer sig för någon form av intagningsstopp och sedan sker en naturlig stängning av lägenheter allteftersom. Givetvis kan det också förekomma situationer där man måste göra en flytt av asylsökande på slutet. Därför kommer det först att göras en konsekvensbeskrivning där vi tittar på alla bitar,säger Bjurholt.
I dag har Migrationsverket i Boden endast 900 belagda platser av sin tilldelade grundkapacitet på 1068 platser på grund av den låga inströmningen asylsökande.
- Neddragningen av 300 platser kommer ändå att utgå från den tilldelade kvoten trots att alla platser inte är belagda, säger Per-Erik Bjurholt, anläggningschef för Migrationsverket i Boden.
Bostadsföretagen förlorar
Bodens kommun har i dag Bodenbo och Emmoths fastigheter som hyr ut bostäder till de asylsökande. På de andra orterna är de kommunala bostadsföretag. Normalt bor fyra personer i en trea där hyran idag ligger på runt 5000 kronor. I dag hyr Migrationsverket runt 75 lägenheter vilket innebär att det handlar om hyresintäkter för drygt 400 000 kronor.
- Bostadsföretagen som hyr ut förlorar givetvis hyresintäkter om de försvinner 300 platser liksom affärer där de asylsökande handlar, säger Per-Erik Bjurholt.
I september ska avvecklingsplanen vara klar.
- Jag tror inte att det här kommer att innebära något dramatiskt rent personellt eller för vår stora, blandade verksamhet häruppe som är väl fungerande och prioriterad hos Migrationsverket. Skälet är att vi har både mottagning, asylprövning och tillståndsprövning vilket väger tungt, säger Bjurholt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om