Mer gammalt groll än framtidsfrågor

Under Bodens första och enda politikerdebatt mellan kommunens största partier handlade det mycket om gamla oförrätter.- Folk struntar i pengagnäll. Politikerna borde i stället ha pratat om människors lika värde, säger åhöraren Alf Pohjanen.

Socialdemokraten Torbjörn Lidberg (S) riktade in sig i debatten på framtidens skola, arbetslöshet och dyrbara byggen.

Socialdemokraten Torbjörn Lidberg (S) riktade in sig i debatten på framtidens skola, arbetslöshet och dyrbara byggen.

Foto: Nina Pettersson

BODEN2010-09-11 06:00
Moderaterna i alliansledningen går till val på att utveckla Boden. I går möttes Torbjörn Lidberg (S) och kommunalrådet Olle Lindström (M) och givetvis hetast var stridsfrågor som skolan, ungdomsarbetslöshet, privatiseringen av tekniska förvaltningen och den orättvisa pensionärskatten. Flertalet i publiken var just pensionärer och påhejande partivänner.
"Hela havet stormar"
- Dagens skolpolitik är som "hela havet stormar". Personal och elever vet inte vad som kommer att hända och söker sig till friskolor. Om S tar makten kommer vi låta rektorerna jobba som pedagoger men även återgå till förskoleklass upp till sjätte klass på närskolor och vanligt högstadium, sade Lidberg.
- I dag har Bodens skolor fler pedagoger per 100 elever än riksgenomsnittet. Däremot kan vi förbättra lärmiljöerna.Korpenskolan som blir F-9-skola får max 500 elever och blir inte en storskola som s hävdar, sade Olle Lindström.
Arbetslöshet
Alliansen har sig själv att skylla vad gäller närmiljön eftersom man under flera år bantat bort fastighetsunderhållet och pengarna har gått till andra affärer.
- S vill ha allt i kommunal regi vad gäller gäller tekniska och friskolor. S anser säkert också om några år att det är bra med en breddad skola, sade kommunalrådet.
Lindström tyckte att arbetslösheten låg på en " acceptabel" nivå vilket inte gillades av Lidberg.
- I dag går 670 bodensare utan jobb därför måste det föras en offensiv näringslivpolitik. En rödgrön regering tar bort aktivitetsstödet och sätter arbetslösa i åtgärder från första dagen, sade Lidberg.
- Det gynnar inte ungdomsarbetslösheten om vi får 1,5 miljoner i merkostnader om man tar bort rabatten för arbetsgivaravgiften. Beträffande arbetslösheten har näringlivsförvaltningen tillsatt olika aktiviteter, sade Lindström.
Kiv om regionfrågan
Sedan kivades politikerna lite grann kring gamla beslut om storregion, Bodenarenans tillkomst liksom galleriabygget och vilka dolda kostnader som bodensarna kommer att drabbas av i framtiden.
Ungefär samma pajkastning som under kommunfullmäktige.Bodensarna som NSD pratade med gillade inte penningdebatten förutom vad gäller pensionärsskatten och vem skattesänkningarna egentligen gynnar.
- Jag tycker att S varit emot mycket som alliansen gjort senaste tiden i Boden. En kommun som står still kan aldrig klara av att ge pengar till skola och omsorg, sade Lindström.
- Moderaterna vill sänka skatten med 100 miljarder. S vill ge mer pengar till vård, skola och omsorg och sänka skatterna för arbetslösa, sjuka och pensionärer. Det är den gruppen ni ger er på, sade Lidberg.
- Alliansen tar ansvar för de förslag vi lägger. Vi ska sänka skatten för pensionärer och det har vi redan gjort. Vilket S inte lyckats med än, sade Lindström.
Ordentligt uppläxad
Som blev ordenligt uppläxad när publiken, eller förre s-riksdagsmannen Lennart Klockare, greppade mikrofonen. Han tyckte inte om att Lindström " mörkade" angående pensionärsskatten.
- S och borgarna har en överenskommelse om att all inkomst ska beskattas lika sedan i fjol.Varför ska då pensionärer betala 700-800 kronor mer i skatt än dem som jobbar, sade Klockare.
Då applåderade pensionärerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om