Med musiken som vapen skulle fienden besegras

Musiken som frontvapen under andra världskriget för att påverka soldaternas stridsmoral.- Tyskarnas propagandaminister förbjöd tyskarna att lyssna på BBC:s sändningar, säger Walter Grape.

Föreläsare Walter Grape, Boden, och museichefen Annakarin Rönnbäck ser fram emot vårens föreläsningar och utställningar. " Vi höjde besöksantalet med 17 procent förra året på Försvarsmuseum." FOTO: Lena Leffler

Föreläsare Walter Grape, Boden, och museichefen Annakarin Rönnbäck ser fram emot vårens föreläsningar och utställningar. " Vi höjde besöksantalet med 17 procent förra året på Försvarsmuseum." FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-02-04 06:00
Han är känd som NSD:s jazzexpert från Boden och blir nu en av vårens nya föreläsare i Bodens försvarsmuseums vårutbud.
- Vår besökssiffra ökade med 17 procent förra året. Förintelseutställningen har lockat många och under temaveckan besöktes vi av 400 personer. Vi hittar många nya föreläsare genom tips från allmänheten, säger Annakarin Rönnbäck, museichef.
Blandat vårprogram
Vårprogrammet är väldigt blandat. Först ut den 13 mars är krigsveteranen Björn Munsterhjelm som berättar om utställningarna IR-61 och finska lottakåren. Intressant är också föreläsaren Bjarne Larsen som ingick i Hundspannspatrullen Sirius. Han kommer att visa bilder på patrullens arbete på Grönland. Nazisternas största kanoner "Adolfkanonerna" som försvarade Narvik blir också ett föreläsningsämne med militärhistorikern och författaren Harald Isachsen den 11 april. Luleåbon Kirsten Basma-Eriksson pratar en vecka senare om bland annat om sina barndomsminnen från andra världskriget i Nordnorge och Ryssland.
Walter Grape, som varit anställd åt försvarsmakten, har sista trettio åren intresserat sig för frontpropagandan som förekom genom musiken som spelades under krigsåren.
- Musiken skulle orsaka en lockelse, stress och oro som skulle påverka stridsmoralen på olika sätt. Att trupperna skulle tycka att krigandet var meningslöst. Det var mycket amerikansk swingmusik som spelades och trupperna lyssnade på BBC:s radiosändningar.
Utställning för barnen
- Soldaterna var sårade och i dåligt skick och lätta att påverka för att de längtade hem och ville få ett slut på kriget. Jag kommer under min föreläsning att ge exempel på vilken musik som användes varvad med olika budskap, säger Walter Grape.
För barnen så har försvarsmuseum köpt in en utställning som heter Rörelse av vikt som är öppen hela sommaren.
- Utställningen vill ge en tankeställare när det gäller vad vi äter och dricker, säger Annakarin Rönnbäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om