Med intelligens ska digital information för eftervärlden bevaras
Enorma mängder information hanteras digitalt i dag. Frågan hur informationen ska bevaras för eftervärlden är inte löst. Centrum för långsiktigt digitalt bevarande i Sävast deltar nu i ett stort forskningsprojekt inom EU med syfte att ge bevarandeobjekten egen intelligens.
Östen Jonsson, verksmahetschef på LDB-centrum. FOTO: Lena Tegström
Foto: Lena Tegström
600 miljoner digitala filer
- Dels kan det handla om mängden filer, dels om den totala mängden. Till exempel har Kungliga Biblioteket 600 miljoner digitala filer. Det är svårt att hålla reda på alla och det växer hela tiden. När det gäller Statens ljud och bildarkiv är inte mängden filer bekymret, utan den stora volymen och för att klara av att hantera det i framtiden måste man automatisera hanteringen så långt som möjligt.
Ett sätt som de själva funderade på var att ge bevarandeobjekten egen intelligens, det vill säga att de kan göra vissa saker själva.
Vad för saker?
- Det är det vi testar nu.
Samtidigt som de började att tänka i de här banorna efterlyste EU forskningsprojekt för att hitta nya arbetssätt för digitalt bevarande.
"Vi vann"
- Vi skrev en projektansökan. Bland drygt 190 ansökningar beviljades enbart tre. När EU:s experter granskar ansökningar rangordnas de och vi vann. Jag är stolt och samtidigt känns det tryggt att 20 experter anser att vi har tänkt rätt, säger Östen Jonsson.
De är sju parter, varav Luleå tekniska universitet och Riksarkivet är två, som medverkar i projektet och tillsammans får de två miljoner euro, cirka 19 miljoner kronor. Arbetet inleddes 1 november i fjol och pågår i tre år.
- Vi har bland annat stått för omvärldsanalysen, vilken levereras till EU i dagarna. Vi är också involverade i testningen och den tekniska utvecklingen, som nu har kommit igång.
Treårigt projekt
Ett annat projekt som centrum för långsiktigt digitalt bevarande, LDB-centrum, länge kämpat för är att skapa en testplattform. Nu har man finansieringen klar. Det är också ett treårigt projekt och ska ge möjligheter att testa teorier i verkligheten för att kunna optimera system.
Totalt arbetar LDB-centrum med fyra projekt. De övriga två syftar till bevarande av digitala samlingar och elektronisk bevarande. Forskningen är också en del av verksamheten. Två ska doktorera i december, en till midsommar nästa år och en fjärde har påbörjat sin forskarutbildning.
Hoppas på fler forskare
- Förhoppningen är att få in fler forskare, men det handlar hela tiden om pengar, säger Östen Jonsson.
Han är kritisk mot att det inte finns någon nationell finansiering. Nu finansieras verksamheten av projektpengar och de medel som parterna i centrumbildningen skjuter till ur den egna verksamhetsbudgeten. Det ger ingen långsiktighet.
- Vi har uppvaktat både utbildnings- och kulturdepartementet, men fick inga pengar i år. Nu hoppas vi inför nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!