Matilda, 27, byggde sitt nionde och bästa pepparkakshus

För nionde året i rad har Matilda Broström, 27, byggt ett pepparkakshus utöver det vanliga. Årets bygge rankar hon högst av alla.
– Jag vet inte hur jag ska ha hjärta att kasta bort den, säger hon.

Matilda Broström har blivit en expert på att bygga pepparkakshus. "Jag gillar att utmana mig själv", säger hon.

Matilda Broström har blivit en expert på att bygga pepparkakshus. "Jag gillar att utmana mig själv", säger hon.

Foto: Stellan Mäki

Boden2024-12-15 00:01

Nyheten i korthet

  • Matilda Broström, 27, har för nionde året i rad byggt ett pepparkakshus. Hon rankar årets hus som det bästa hittills.
  • Matilda, som studerar till förskollärare, har lagt ner 48 timmar på årets bygge, inklusive åtta timmar för dekorationen. Hon använde en färdig byggmall för att utmana sig själv med mer komplexa former.
  • Hon rekommenderar tålamod och använder en egen starkare deg som är anpassad för pepparkakshusbyggen. För att sätta ihop delarna använder hon en limpistol.

Matilda Broström, som just nu studerar till förskollärare, har tyckt om att baka så länge hon kan minnas. Tårtor med figurer är en av hennes specialiteter.
Första pepparkakshus byggde hon 2017 och nu har det blivit en jultradition. Varje år har hon drivits av lusten att höja svårighetsgraden. Det här året var inget undantag.

Matilda har tidigare hämtat inspiration från webbsidor som Pinterest, men valde i år att köpa en färdig byggmall. En av anledningarna var att hon ville utmana sig själv med ett pepparkakshus med mer böjda delar. Som till exempel taket.

undefined
Matilda ville den här gången bygga ett pepparkakshus med fler runda detaljer.

– Jag fick använda olika hjälpmedel för att hitta rätt vinkel. Bland annat en brödform för baguetter och en termos, berättar hon.

Bara dekorationen tog åtta timmar att färdigställa och Matilda beräknar den totala arbetstiden till 48 timmar. Ett av tipsen från Matilda är att ha tålamod under hela byggprocessen. Man vinner inget på att stressa. Tvärtom kan det ha motsatt effekt.

– Jag har jobbat i etapper och tagit det lugnt. Det svåra i det här är att få det att passa och jag har fått baka om några delar eftersom degen sväller lite grann.

undefined
Årets pepparkakshus är Matilda Broströms nionde i rad.

Matilda har provat att använda färdigbakad pepparkaksdeg som finns i matvaruaffärerna men som inte alls fungerat lika bra.

– Den här degen som jag gör själv är anpassad för pepparkaksbyggen och är starkare och hållbarare. En annan fördel är att den inte sväller lika mycket och att det blir lättare att få ihop delarna.

undefined
Bara dekorationerna tog åtta timmar att få på plats.

Fönsterna är gjorda av smälta halstabletter och vissa takdelar behövde hon grädda tre gånger innan hon var nöjd. Bland verktygen som Matilda använder finns en fil för att få rätt passform på delarna och en vinkelhake för att det ska bli rakt. 

En del anser att man ska använda smält socker när man bygger pepparkakshus, andra tycker det går lika bra med lim.  

Matilda använder limpistol.

– Använder du smält socker har du inte lika lång tid på dig att justera. När du trycker fast delarna så sitter de där de sitter. Så jag använder limpistol för att vara på den säkra sidan.

undefined
Matilda Broström har blivit expert på att bygga pepparkakshus. "Jag gillar att utmana mig själv", säger hon.

Tjugondag Knut städas visserligen Julen ut, men Matildas pepparkakshus kommer att leva längre än så.

– Den kommer nog att stå kvar här ända till februari, jag vet inte hur jag ska ha hjärta att slänga bort den.

Av alla dina pepparkakshus sedan 2017, hur högt rankar du årets?

– Det är nog mitt bästa hus hittills. Jag trodde inte att det skulle bli så här bra som det blev. 

undefined
Matilda Broström har tyckt om att baka så länge hon kan minnas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!