Inge Andersson (S), kommunalråd, och Béatrice Öman (S), ordförande i socialnämnden, är medvetna om den situation som läkarna på Sunderbyn beskriver. Just idag, den 12 april, är det tolv färdigbehandlade personer som trots det ligger kvar på sjukhuset och som Bodens kommun betalar för.
– Det handlar om personer i alla åldrar. En del väntar på äldreboendeplats, en del väntar på att komma hem och en del kommer inte att kunna komma hem, säger Béatrice Öman.
Inge Andersson säger att han inte har någon anledning att ifrågasätta läkarnas bedömning.
– Det är deras sakkunskap som talar.
Hur ska ni lösa det?– Det här har kommit närmare och närmare. Vi har funderat länge hur vi ska kunna lösa det och nu har vi en möjlighet. I och med att landstinget i stort sett har lämnat hela gamla lungkliniken så tittar vi på möjligheten att starta ett korttidsboende där. Det finns färdiga sjuksalar, säger Inge Andersson.
På tisdagen var fastighetsförvaltningen och socialförvaltningen där tillsammans med landstingsfastigheter.
– Det som återstår och som är väldigt viktigt är brandskyddet. Det som nu sker är att räddningstjänsten tittar på hur man kan säkra upp det, om man kan göra det med mobila sprinklersystem. Samtidigt skissar landstingsfastigheter på hur det kan byggas om, i den mån det behövs, men det är inget större. Mest troligt kommer vi kunna öppna före sommaren. Sedan ska det rekryteras personal. Det handlar om 15-20 platser, säger Inge Andersson.
Socialförvaltningen har haft patienter kvar på sjukhuset med betalningsansvar från och till de senaste åren. Vid olika tillfällen har man både skapat fler korttidsplatser och äldreboendeplatser, som har löst behovet. Dock bara tillfälligt.
– Det har gått mycket snabbt. Vi har tre gånger fler korttidsplatser tre år senare och det är ändå behov av fler platser. Nu är bedömningen att vi behöver åtminstone tio korttidsplatser till och antagligen fler, säger Béatrice Öman.
– Korttidsboende idag är inte längre korttidsboende, utan även palliativ vård och en del ligger där ganska länge. Samtidigt ska vi klara av avlastning för dem som vårdas hemma, säger Inge Andersson.
– Det går nästan inte idag, tillägger Béatrice Öman.
Kommunalrådet anser att det här är en betydligt större fråga.
– Det som nu sker är egentligen resultatet av ädelreformen. Tänk alla sjukhemsplatser och alla långvårdsplatser som försvann i någon slags euforisk tro på att hemtjänsten skulle fixa det. Det funkar inte så. Våra äldreboenden idag är snudd på det som då var långvård, säger Inge Andersson.
– Problemet är att de vårdformer vi behöver inte finns. Nu måste vi akut lösa det här för det går inte att ifrågasätta den verkligheten läkarna på Sunderbyn beskriver. Jag har den största respekten och även förståelsen för det som de skriver, säger Béatrice Öman.
Hon påpekar att det korttidsboende man nu avser att öppna på gamla lungkliniken dock är en kortsiktig lösning.
– Vi måste tillsammans hitta en samarbetsform med Region nord som möjliggör att vi också kan ta emot människor som inte är friska bara för att de är utskrivningsklara. Det är en mellanvårdsform som man måste utveckla i samarbete mellan dem som har läkaransvar och dem som har vård och omsorg i kommunen, säger Béatrice Öman.
Det saknas idag. Därför har de givit i uppdrag till socialcheferna i Luleå och Boden att komma med förslag.
Nästa år kommer dessutom tiden som kommunerna har på sig att ta hem färdigbehandlade patienter kortas. En grupp i länet tittar på hur man ska hantera den förändringen.