Frisk efter en tuff behandling mot cancern

Nyårsaftonen för ett år sedan blev minst sagt prövande för Margit Nyström som under flera år haft problem med magen. ”Det var riktigt åt skogen”, säger hon.

För ett år sedan startade Margit Nyström i Boden behandlingen mot den tarmcancer som drabbat henne. I dag är hon frisk men går på uppföljande kontroller i två år.

För ett år sedan startade Margit Nyström i Boden behandlingen mot den tarmcancer som drabbat henne. I dag är hon frisk men går på uppföljande kontroller i två år.

Foto: Petra Älvstrand

Boden2022-01-27 10:53

Margit Nyström har under många år haft problem med magkatarr så hon trodde att det var det som besvärade henne när magproblemen blev värre.  

– Jag hade magsjuka i ett, eller åtminstone trodde jag att det var magsjuka. Men så vid nyår för ett år sedan gick det riktigt åt skogen. Då satt jag på illamående på toaletten hela nätterna. Jag gick till doktorn som direkt skickade mig till Sunderby sjukhus för utredning. Det visade sig vara en tumör på tjocktarmen.

När diagnosen väl var ställd gick det snabbt till behandling och hon opererades redan dagen därpå.

– Det visade sig att tumören var på väg ut från tarmen. Dessutom fanns metastaser på äggstockarna och en antydan till att det spridits till lymfkörtlarna. Men operationen gick bra, och jag slapp att få stomipåse på magen då hålet i tarmen gick att sy ihop.

Efter några dagar kunde Margit återvända hem för att läka. Men bara efter en vecka blev hon dålig på nytt och tvingades till ett nytt besök till hälsocentralen. Nya prover togs och det visade sig att hon hade extremt hög sänka och fick återigen åka in till sjukhuset.  

– Det gick åt skogen igen. Jag kunde inte äta, och blev återigen väldigt illamående.  Det visade sig att jag hade fått en stor varböld i magen då det blivit ett litet läckage i tarmen. Ett drän sattes in i magen som blev kvar i två månader samtidigt som jag fick massor av antibiotika, berättar hon.

För att ta död på cancern behövde Margit Nyström få cytostatika, men efter varje behandling återkom infektionen i magen. 

–Cytostatika tar ju död på immunförsvaret vilket fick bölden att växa eftersom infektionen i magen blossade upp efter varje omgång och blev värre och värre. Jag fick cytostatika sex gånger, sedan avbröts behandlingen då allt såg bra ut och det inte längre fanns antydan till metastaser.  Sista gången jag åkte in för det var i juni. 

Det har på många sätt varit ett tung och tufft år för Margit men nu i efterhand tycker hon ändå att hon klarat sig bra.  

–Det har verkligen inte varit något roligt år. Sista gången jag låg inne var jag hemskt dålig då infektionen tagit fart igen så jag blev kvar på sjukhuset i åtta dagar innan de fick bukt på infektionen. 

Efter sex cellgiftsbehandlingar fanns inte längre något spår av cancer eller antydan till metastaser. 

– Då kunde jag sluta med cellgifter och sedan dess har jag mått bra. Jag kommer att få leva med en stökig mage, men cancern är botad. Men jag har väl haft tur måste man säga. Många andra har inte den turen.  

I dag mår Margit Nyström bra och kontrolleras med röntgen en gång per halvår i två års tid. Och även om hon mår bra finns en oro för återfall.

– Ja det gör det alltid, man vill ju inte få beskedet att cancern kommit tillbaka. Men jag trycker undan det. Så länge jag mår bra så är det så. Det känns lite oroligt i väntan på svar efter varje kontroll även om jag försöker låta bli att tänka på det för man kan ju inte oroa sig hela tiden.

Nu har Region Norrbotten börjat med att screena personer från 60 år för tarmcancer. Vad tycker du om det?

– Det tycker jag är vettigt att de börjar med det. Att vara 60 år och få sjukdomen... det är ju ingen ålder och då är man ju inte ens pensionär, så det tycker jag absolut man ska kolla. Det är många som drabbas av både tjock- och ändtarmscancer och man kanske kan rädda fler om man hittar det i tid, säger hon.

Tarmcancer

Ärftliga faktorer som gör att polyper bildas ligger bakom många fall. Levnadsvanor där konsumtion av processat kött, rött kött, alkoholkonsumtion, rökning och övervikt är riskfaktorer. Regelbunden fysisk aktivitet kan minska risken att insjukna.

Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen bland både kvinnor och män i Sverige. Under de senaste årtiondena har prognosen förbättrats, tack vare bättre diagnostiska metoder och bättre behandlingsmetoder

Källa: socialstyrelsen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!