Margareta från Boden prisades vid gala i Genéve

Efter en enastående karriär fick Bodenkvinnan Margareta Wahlström på söndag kväll ta emot världens främsta humanitära pris Henry Dunant-medaljen i Genéve.

Margareta Wahlström visar upp diplomet vid prisceremonin i Genéve.

Margareta Wahlström visar upp diplomet vid prisceremonin i Genéve.

Foto: Josefin Edberg

Boden2024-10-27 19:54

Nyheten i korthet

  • Margaretha Wahlström, född och uppvuxen i Boden, har tilldelats det prestigefyllda humanitära priset Henry Dunant-medaljen i Genève.
  • Wahlström har en lång karriär inom humanitärt arbete, inklusive ledande positioner inom Röda Korset och FN. Hon grundade även Glowred, ett globalt nätverk för kvinnliga ledare inom Röda Korset.
  • Senaste svensk att få priset var prinsessan Christina 2005.

Priset delades ut vid Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsens möte i Genève, Schweiz.

– Det är alltid lite speciellt med den här typen av erkännanden. När man hör motiveringen så får man liksom ett slags perspektiv på hur de ser på ens insats. Och det är ju alltid intressant, säger hon.

Margareta Wahlström, 74, är född och uppvuxen i Boden, men lämnade Norrbotten efter studenten 1969 för studier i Stockholm.

När det gäller humanitärt arbete, både nationellt och internationellt, har hon nästan 40 års erfarenhet. Den karriären startade 1987 på Röda Korset. Hon avancerade till operationell chef för Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) med ansvar för hjälpinsatser i konfliktdrabbade och katastrofhärjade länder. 

Sedan följde en chefstjänst på FN:s kontor för koordinering av humanitära frågor (OCHA) där hon bland annat ledde samordningen kring tsunami-katastrofen 2004.

Därefter fortsatte Margareta Wahlström till tjänsten som chef för FN-organet UNISDR, med ansvar för katastrofriskreducering.

2017 förlorade hon valet till ordförandeposten i Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen. Efter det startade hon Glowred, ett världsomspännande nätverk för kvinnliga ledare inom Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen som idag har 650 medlemmar i 120 länder.

– Det initiativet har skarpt påverkat Röda korsets organisation. Nu har internationella styrelsen över 50 procent kvinnor och av de tre presidenter som finns i Röda korset är alla tre just nu kvinnor, säger Margareta Wahlström.

undefined
På mammas gata. Den här bilden på Margareta Wahlström togs vid ett besök i Boden 2018.

2017-2021 var Margareta Wahlström ordförande i Svenska Röda Korset. Idag är hon ordförande i Svenska Afghanistankommittén. Hon är även hedersdoktor vid Karlstad universitet sedan 2016.

Inga planer på att varva ned?

– Nej, inte så länge jag har energin och får vara frisk och pigg.

När var du i Boden senast?

– Det är inte alls så länge sedan. Jag har ju familj i Luleå så jag är norrut i alla fall två gånger per år. Senast jag var i Boden så turistade jag i Rödbergsfortet. När jag växte upp var de här forten omgivna av mystik. Så är det ju inte längre, säger Margareta Wahlström.

Den senaste svensk som belönades med Henry Dunant-medaljen var prinsessan Christina 2005. 

Den utdelas av Standing Commission of Red Cross and Red Crescent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!