I den senaste skörden av avslag återfinns exempel såsom AKILOV, LUDER, HORUNGE OCH LYXRUNK. Dessa är exempel på skyltar som uppenbart kan väcka anstöt och därför avslås.
– Sedan kommer det ansökningar som man får diskutera och fundera lite på vad de betyder och vad de kan betyda för folk där ute. Vi begriper att en del kan tycka att vi är för snäva i vår bedömning, men vårat mål med de personliga skyltarna är att de ska vara så neutrala som möjligt. Riskerar de att trampa någon på tårna så vill vi inte att de tilldelas, förklarar Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen.
Man får inte framföra budskap eller vilken åskådning man har politiskt eller i livet. Myndighetens bedömning kan ta tid för det handlar om värderingar och ordkunskap, även ur ett historiskt perspektiv.
– Vi måste också ha koll på nyord, att "duva" kanske också kan betyda något annat. Fast det går inte att skydda varenda människa.
Men de nya registreringsskyltarna som infördes 2019 innebär också en extra utmaning för utredarna av personliga skyltar. Det sista tecknet i skylten kan vara en bokstav och en personlig skylt ska inte kunna misstas för ett vanligt registreringsnummer. Till exempel skulle en person som heter Julio och vill att det ska stå JULIOS på hans skylt sannolikt få avslag, eftersom I och O skulle kunna misstas för en etta och en nolla, enligt Isaksen.