"Man ser inte om det kommer ett tåg, otäckt"

Roland Nilsson i Heden bor några hundra meter från en bevakad järnvägsövergång. Den har signaler och bommar, men han reagerar på att det växt igen intill spåret.

Roland Nilsson tycker att Trafikverket borde röja bort slyet så att sikten blir bättre, men det finns inget siktkrav på bevakade plankorsningar.

Roland Nilsson tycker att Trafikverket borde röja bort slyet så att sikten blir bättre, men det finns inget siktkrav på bevakade plankorsningar.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2020-07-05 16:05

Roland Nilsson uppger att det framför allt vuxit igen på vänster sidan av plankorsningen om man kommer från Heden och åker mot Hednoret.

– Mot Boden har det inte växt igen lika mycket, men åt älvsbyhållet ser man inte om det kommer ett tåg. Man måste smyga upp på spåret med framdelen av bilen för att kunna se. Jag tycker att det är otäckt, säger Roland och menar att man inte kan förlita sig på att tekniken alltid fungerar.

– Man måste se att det inte kommer ett tåg innan man passerar. 

Han använder inte övergången dagligen, men tillägger att det bor flera barnfamiljer på andra sidan övergången som kör där dagligdags. 

Han har inte haft kontakt med någon på Trafikverket, men skulle vilja att de kom och röjde upp ordentligt. 

– För några år sedan var det bra, men sly har en förmåga att växa upp fort. Det ska inte behöva hända något innan de kommer hit och röjer, säger Roland Nilsson och fortsätter: 

– Jag får för mig att Trafikverket är ute fel tid och besiktar övergångarna. I början av juni har slyet precis börjat att växa och sedan drar det iväg. 

Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket, säger att man som bilist alltid ska iaktta stor försiktighet när man passerar en järnvägskorsning. 

– I regel ska man kunna lita på bommar och signaler, men visst det har hänt att det blivit strul med dem.

Staffan Ökvist, chef underhåll distrikt Nord på Trafikverket, berättar att övergången på Kristallvägen besiktades den 17 juni i år. Han uppger att den är godkänd enligt regelverket och förklarar, att det på en bevakad övergång inte är samma krav som på en obevakad plankorsning. 

– På en bevakad finns det egentligen inga siktkrav, utan själva bommen är barriären. Röjning generellt, där det inte finns något siktkrav, ska genomföras ungefär vart tredje år.

Om det är så att vägskyltsanläggningen inte skulle fungera utan är ur funktion, säger Staffan Ökvist, att det tåg som kommer mot plankorsningen i sin tur får en indikation i sin utrustning att det är fel på anläggningen.

– Då måste lokföraren vidta försiktighetsåtgärder. En av dem är att första tåget får passera med en hastighet på tio kilometer i timmen förbi den här plankorsningen. Sedan ska felet felanmälas till trafikledningen och vi ska ta ut en person som bevakar korsningen manuellt. Så det finns ett skyddsnät kopplat till det här. 

Karta: Kristallvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!