Det var hösten 2020 som det uppmärksammade så kallade Maxmordet skakade Boden. Den då 45-årige Joakim Forsell hamnade i bråk med en 19-årig man utanför Max-restaurangen och sköt enligt domen ihjäl honom med en slags häftpistol.
Han dömdes till 16 års fängelse i såväl tingsrätten som hovrätten, domslut som senare överklagades utan framgång hos Högsta domstolen.
Men bara cirka 19 månader efter hovrättens dom beviljades Joakim Forsell nåd av justitieminister Gunnar Strömmer (M), ett beslut som fattades den 21 december i fjol.
Det avslöjade publikationen Dagens Juridik tidigare i veckan efter att ha fått ta del av delvis maskade handlingar från Justitiedepartementet.
Bakgrunden är att den morddömde Joakim Forsell lider av en svår sjukdom.
– Att benåda en person är ytterst ovanligt. I detta fall handlar det om en mycket allvarligt sjuk person i slutskedet av sitt liv. Där bedömer Kriminalvården att det finns ett omfattande sjukvårdsbehov som myndigheten inte kan tillgodose, säger Caroline Opsahl, justitieministerns pressekreterare, till Kuriren och NSD.
För kammaråklagare Rickard Finnberg, som åtalade Joakim Forsell, kom nyheten som en överraskning.
– Jag har inte underrättas formellt kring varför han benådas och har inte ingått i den processen men jag utgår ifrån att han har drabbats av en väldigt svår, permanent sjukdom, säger Finnberg som konstaterar att ingen allvarlig sjukdom fanns med i bilden vid förhandlingarna i tingsrätten och hovrätten 2020-2021.
Malin Rådström, försvarsadvokaten som företrädde den morddömde, vill inte lämna några kommentarer rörande den morddömde mannens hälsotillstånd eller sjukdomsbild.
– Jag kan inte gå in på de personliga omständigheterna, av hänsyn till min klient.
Även advokaten konstaterar dock att benådningsbeslut rörande dömda mördare är exceptionella.
– Otroligt ovanligt att någon benådas och det ska finnas mycket goda skäl. Jag kan förstå om allmänheten har olika åsikter kring huruvida detta är rimligt eller inte men här får man utgå från att regeringen har gjort en korrekt prövning, säger Malin Rådström.
Varje år är det mellan 120-150 dömda som ansöker om benådning och endast "2-4" personer årligen beviljas detta, uppger Ashraf Ahmed, ämnesråd på Justitiedepartementet.