Marie Häggkvist, Trångfors, berättar att familjen valde att flytta barnen till Hamptjärnmorans förskola med två avdelningar.
– Vi hade hört mycket gott om den så vi valde den i första hand.
Hon ser fördelar med mindre förskolor. Hennes barn är två och fem år, så det äldsta barnet kommer inte hinna börja på den nya förskolan med sex avdelningar. Däremot kan det bli aktuellt för det yngsta barnet, som fyller fyra år när den förskolan ska vara färdigbyggd.
– Hon får ju flytta igen och det är inte bra, men det kommer hon greja. Hon kommer ha med sig barn och pedagoger, som hon känner och som känner henne. Vi kommer få längre till förskolan, men det är kanske detaljer man inte ska klaga på.
Marie Häggkvist visste om kommunens planer redan innan familjen flyttade till området, eftersom hon följer med vad som händer kring både förskolan och skolan.
– Egentligen hade vi först inte tänkt byta förskola, men bedömde efter flytten hit att fördelarna övervägde och vi trodde även att byggnationen av nya förskolan skulle dra ut på tiden.
Marie Häggkvist är kritisk till att det framöver bara kommer att finnas storförskolor i Bodens centrum och centrumnära områden. Hon bedömer, att det inte passar alla barn.
När strukturomvandlingen är helt klar kommer de minsta förskolorna att ha fyra avdelningar med sammanlagt 60 platser. Max antal avdelningar blir åtta med 120 platser.
Hur ser du på den utvecklingen?
– För barnens skull och för mina barns skull tycker jag det är tråkigt, att man väljer att gå den här vägen.
Marie Häggkvist är övertygad om att det bästa för barnen är små enheter nära där de bor.
– Det blir en mer familjär miljö som barnen trivs bättre i. Jag tror också att pedagogerna, om de hade fått välja, hade velat ha det så. Alla jag pratar med uttrycker det på det sättet. Så jag tror att det hade blivit mer gynnsamt både för dem som arbetar, men framför allt för barnen, att vistas i mindre sammanhang. De är så små.
Kommunen beslutade om den nya strukturen inom förskolan bland annat med motiveringen att minska antalet platser till 15 per avdelning.
Tror du inte att man skulle kunna skapa familjära miljöer inne i en stor förskola?
– Jag hoppas att man kan det. Rektorn har ju den målsättningen och hon verkar jätteduktig. Så jag känner mig trygg i att hon kommer göra allt hon kan för att det ska bli så. Det är syftet och jag hoppas att det lyckas. Det är min förhoppning, att barnen kommer uppleva det så, säger Marie Häggkvist.
Hon bedömer att personalen är så kompetent, att det kommer bli bra.
Kan du se några fördelar med större enheter, exempelvis att personalen kommer kunna hjälpa varandra?
– Jag kan förstå den synen, men de som jag pratat med och som arbetar inom förskolan verkar inte dela den synen. Det är de som måste avgöra det.
Marie Häggkvist hade trots allt föredragit att kommunen bevarat de tre förskolor som finns i Heden, Hamptjärnmoran och Trångfors och byggt ut dem. Hon bedömer att det dessutom hade blivit mycket billigare.
– Det hade blivit bättre för barnen samtidigt som man fått lite större enheter. Både Hampis och Trångfors har jättefina skogsmiljöer runt omkring. Det hade även inneburit mindre klimatpåverkan jämfört med projekteringen av ett stort nybygge.