– Jag har ett intresse av privatekonomi och sparande, hur pengar kan växa på börsen om man har is i magen. Målet är att bli ekonomiskt fri, säger Sandra Karlsson.
Det handlar inte om att bli ekonomiskt oberoende utan om att kunna täcka utgifterna varje månad, berättar hon.
– Det skulle vara en frihet att inte vara beroende av en extern arbetsgivare.
Den 30-åriga Bodenbon, med rötterna i Umeå, började intressera sig för fonder för tio år sedan. Några år senare började aktiesparandet och investeringarna har vuxit. Enligt hennes beräkningar kommer hon att vara börsmiljonär 2027, men hon behöver omkring 7,5 miljoner för att kunna plocka ut en nettosumma på 25 000 kronor i månaden utan att kapitalet minskar.
– Någonstans vid 50-55 års ålder kommer jag att vara ekonomiskt fri. Innan dess om jag sänker mina utgifter, men för mig är det viktigt med balansen. Jag vill kunna köpa grejer under resans gång.
Även sambon Sami har börjat intressera sig för aktier och fonder. De bor tillsammans med barnen, tre och fyra år, i en villa i Boden. Villan har de renoverat och de spenderar gärna pengar på hälsofrämjande val och aktiviteter, såsom nyttiga livsmedel och träning. Men det gäller att välja sina utgifter, menar Sandra Karlsson.
– Jag har oftast med mig matlåda till jobbet. Det kan vara ett hopplock av mat som inte ens passar ihop. Jag har svårt för att slänga mat.
Hon köper inte den senaste mobiltelefonen och kläder har hon mer än tillräckligt av, menar hon. Att försöka undvika "slit och släng" har blivit lite av en livsstil de senaste åren.
– Det är otroligt vilka pengar man sparar genom att tänka till en extra gång.
Barnen har fått mängder med leksaker av släkten under åren som de inte leker med, konstaterar Sandra Karlsson. När hon köper presenter nu är det ofta på den begagnade marknaden.
– Men jag tycker att man kan lägga mer tid på upplevelser. Jag är övertygad om att det kan göra en lyckligare.
Som miljöinspektör på Bodens kommun ser hon negativa aspekter av överkonsumtion också ur ett miljöperspektiv, berättar hon.
– Jag jobbar mycket med avfallsfrågor och ser att världen är beroende att gå från en linjär till en cirkulär ekonomi, med återanvändning och återvinning.
Planen är att börssparande i kombination med en eftertänksam ekonomisk livsstil ska leda till ekonomisk frihet. Sedan förra året driver hon också instagramkontot "Framtidsgurun" för att hjälpa andra på börsen.
– Jag vill att andra ska få samma möjlighet till ekonomisk trygghet och frihet. Jag tänkte att varför inte försöka nå ut till människor, speciellt i de här tiderna när folk använder sociala medier mer än någonsin?
Har du några tips till läsarna?
– Första steget är att välja en bank där man vill köpa aktier och fonder. Hur mycket man sedan kan lägga in på börsen beror på ens budget. En bra tumregel är att spara tio procent av sin lön efter skatt. Man bör ha en lång sparhorisont. Mitt motto är "Tiden är en investerares bästa vän", säger hon.
Hon understryker betydelsen av att sprida riskerna och att tänka globalt.
– Investera i olika branscher som exempelvis förnyelsebar energi, teknik och fastigheter. Tycker man att det är svårt med aktier så är fonder ett bra alternativ. Jag rekommenderar att månadsspara i index-fonder, säger Sandra Karlsson.