Utbildningsnämnden fick redan i den strategiska planen 2015-17 uppdraget att utreda de ekonomiska och verksamhetsmässiga konsekvenserna av att öka andelen ekologisk mat. Den pekade på två kommunövergripande åtgärder som är nödvändiga; att all personal följer avtal och slutar köpa utanför anbud samt att skapa förutsättningar för att mäta rätt saker.
Därefter fick nämnden ytterligare ett uppdrag, att utreda nödvändiga organisatoriska åtgärder för att lycka nå målet.
Utredarens slutsats är att inga sådana förändringar är nödvändiga, utan bedömer att kommunen måste definiera begreppet ekologisk mat och utforma ett sätt att redovisa så att det går att mäta nyckeltalet för ekologisk mat, som ska vara gemensamt för hela kommunen.
På förvaltningen har man börjat jobba systematiskt med att informera all personal att följa livsmedelsavtalet.
Nämnden har tidigare även givit upphandlingsenheten i uppdrag att upphandla livsmedel för kommande år med fokus på att nå målet 30 procent ekologisk mat.
För en tid sedan gjorde kommunen en upphandling av mejeriprodukter till kommunens förskolor, grundskolor, gymnasieskolan, fritidshem och äldreboenden, dock inte för verksamheterna i Gunnarsbyn och Harads äldreboende. Avtalet omfattar drygt 67 procent ekologiska livsmedel.
Läs mer: Ekologisk upphandling
På den sensaste utbildningsnämnden beslutades att ge ekonomikontoret i uppdrag att definiera ett nyckeltal för ekologisk mat och hur det ska mätas.