Makthavarna mot väggen

Ungdomsfullmäktige i Boden lockade ett 60-talet ungdomar, 30 politiker och tjänstemän. Bussfrågan är fortfarande ett hett samtalsämne.- Vi är inte så blyga, vi säger vad vi tycker, säger Robin Öman, friskolan Fria Emilia, om dagens ungdomar.

Bodens kommuns tekniske chef Torbjörn Almqvist, till höger och trafikingenjör Krister Palmgren, båda sittande, fick svara på elevfrågor om hur busstrafiken fungerar.

Bodens kommuns tekniske chef Torbjörn Almqvist, till höger och trafikingenjör Krister Palmgren, båda sittande, fick svara på elevfrågor om hur busstrafiken fungerar.

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-11-11 06:00
Onsdagsförmiddagen inleddes med flera dialogcafeér som handlade om bland annat fritidsfrågor, bussfrågor och skolmaten. NSD lyssnade på diskussionen om busstrafiken där bland andra tekniske chefen Torbjörn Almqvist, trafikingenjör Krister Palmgren och centerpolitikern Roger Boman fick frågor om busstrafiken. Vid skolstarten har det varit många överfulla bussar med stående resenärer långa sträckor, vilket skapat en del protester.
Ökat tryck
Enligt Palmgren har det ökande trycket på lokaltrafiken uppstått då fler ungdomar åker kommunalt till skolan, vilket tekniska förvaltningen inte kan påverka.
- Det finns inte heller krav att alla ska kunna sitta på lokaltrafikens bussar. Däremot är det olyckligt att inte bussarna kommer i tid till hållplatserna. Vi har lagt ut extra bussar vid högtryck på lokaltrafiken från Trångfors, Torpgärdan och Sävast-Bodforsen, säger Palmgren.
Tekniske chefen Torbjörn Almqvist hoppas också att kommunen ska komma till rätta med de störningar som förekommit på Medborgarplatsen som blivit ett nav för alla bussbyten.
- Det är toppen med alla synpunkter, men vissa förändringar hänger också på vad politiken tycker och vilka pengar vi får till verksamheten, säger Krister Palmgren.
Förlustaffär
Enligt kommunpolitiker Roger Boman är lokalbusstrafiken en ren förlustaffär. Den kostar elva miljoner och kommunen får in en miljon i biljettintäkter.
Robin Öman, åttonde klass på Fria Emilia, ställde många frågor till de styrande men tyckte efteråt att han inte fick svar på allt.
- Mitt mål var att ge förslag på vad de som bestämmer kan göra. Jag åker buss till Vittjärv och då är det en timme mellan bussarna. Tänk om man missar bussen. Jag tycker att den sträckan borde kunna trafikeras tätare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om