Majoren från Boden redo för insats i Mali

Major Ingvar Eriksson från Boden är en av två norrbottningar som åker till Mali i Västafrika på FN-uppdrag. Han kommer att vara bland de första på plats, resten av de 250 svenska soldaterna åker ner i januari.

Foto: Göran Ström

BODEN2014-12-11 07:00

NSD träffade Ingvar Eriksson i tisdags, samma dag som han ska påbörja sin resa till Mali och dess huvudstad Bamako. Han arbetar som chef på Försvarsmaktens logistik (FMLOG) i Boden och har fem utlandsinsatser i bagaget, en i Kosovo och fyra i Afghanistan. Större delen av den svenska styrkan i Mali blir stationerad i Timbuktu som ligger 80–100 mil från Bamako.

Ingvar Eriksson är chef över ett så kallat NSE (National support element) på fem personer som arbetar med logistik.

– Vi ansvarar för att den strategiska logistiken fungerar till och från Sverige, och vidare upp till och från Timbuktu, säger han.

Det innebär att skicka förnödenheter däremellan, alltifrån smågrejer som julklappar till större doningar som pansarterrängbilar till förbandet. Den svenska insatsen i Mali är uppbyggnadsfasen och de två svenska camperna håller på att resas.

– Ingenting är färdigt där nere utan de håller på att resa tält. Jag vet inte var jag ska bo ens. Men vi måste åka ner för att ordna inför att huvudstyrkan ska ha någonstans att bo. De börjar komma ner efter jul, säger Ingvar Eriksson.

Han var med i den första svenska styrkan som åkte till Afghanistan, FS11, och byggde upp Camp northern lights i Mazar-e Sharif.

– Uppbyggnadsfasen är egentligen det roligaste, säger han.

Hans tidigare utlandsuppdrag har gått under Nato-flagg. Den här gången har han FN:s blå basker på huvudet. Det svenska förbandets uppgift inom insatsen i Mali är att inhämta information genom att spana på marken, prata med folk och filma med obemannade flygplan.

– Det är första gången jag gör en FN-insats och jag ansökte själv om att få åka till Afrika. Jag vill se hur det är där. Vi har inga stridsuppgifter utan fokuset ligger på att skydda civilbefolkningen. Vi ska inhämta information och hjälpa FN.

Men ni måste vara beredda på strid?

– Ja, absolut. Vi är ju utbildade och har vapen med oss men vi kommer inte gå omkring och vara stridsutrustade. Vi har en nedtonad attityd och dessutom blå baskrar för att folk ska se att det är FN.

Varför deltar Sverige i FN-insatsen tror du?

– Världssamfundet. Vi vill vara med och dra vårt strå till stacken. Vi har en chans att hjälpa på plats, hjälpa befolkningen och regeringen att hålla ned fraktionerna.

INSATSEN I MALI

I april 2013 bestämde sig FN för att skicka soldater till Mali för att bringa ordning i det oroliga landet. Drygt 9 000 FN-soldater ska finnas i landet. FN-insatsen går under namnet Minusma som är en stor organisation bestående av polisiära, militära och civila enheter. Minusma har flera stora uppdrag, bland annat att öka säkerheten i landet, stabilisera situationen och skydda civilbefolkningen.

Sveriges underrättelseförbands uppgift är spaning. Att inhämta, bearbeta och delge underrättelser till stöd för Minusma. Det är första svenska FN-insatsen sedan Liberia 2006.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om