Röstmiss kan bara den drabbade själv få prövat

Bodens kommuns valsamordnare Jan-Olov Bäcklund beklagar röstmissen. "Jag har ringt kvinnan och bett om ursäkt. Det är bara den drabbade som äger rätten att få saken prövad."

Valsamordnare Jan-Olov Bäcklund, tycker det var olyckligt med röstmissen under valdagen i söndags.

Valsamordnare Jan-Olov Bäcklund, tycker det var olyckligt med röstmissen under valdagen i söndags.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-09-13 06:01

I söndags skulle Madeleine Liinanki rösta på Bodens försvarsmuseum men fick vända hem igen. Hennes namn hade av misstag prickats av i röstlängden. 

– Frågan är om man kan korrigera den felaktiga markeringen. Det finns en rutin fastställd enligt den centrala valmyndigheten hur det ska göras. Rutinen bygger i korta drag på att man måste kunna spåra den som röstat i kvinnans ställe och att röstningen skett i närtid.

– Nu gick inte det.Det var också ganska högt tryck i den aktuella vallokalen just den tiden när det här hände. I det här fallet säger då valmyndigheten att osäkerheten är för stor. Man vill gärna ha en enhetlig tillämpning när man jobbar. Så i det här läget så ska man inte göra någon korrigering. Den som prickats av får inte rösta så vad gäller det så har röstmottagarna gjort rätt, säger Bäcklund.

 Det som sedan sker är att man skriver ned vad som hänt i vallokalens protokoll. Valnämnden i Boden är en förvaltningsmyndighet. Det innebär att man lyder under förvaltningslagen.

– Just det här att man gjort en felaktig avprickning är inget beslut som går att överklaga att man inte fått rösta. Det som återstår är att gå till en central valprövningsnämnd men det bestämmer och gör i så fall den drabbade själv.

Madeleine Liinanki sade i söndags att det inte är hennes avsikt.

– Jag har själv ringt till den drabbade och framfört valnämndens beklagande till henne, säger Bäcklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!