Lyckat utsläpp- fina fisken för firrar i norr

Släpp fiskarna loss det är vår. När björkarna fått musöron och vattentemperaturen stigit några grader i älven är det dags för det årliga utsläppet av fisk från Hedens fiskodling. Frånvaron av fåglar i år bidrog till att färre havsöringar och laxar blev fågelmat på sin resa mot öppet hav.

Varje vår släpper Hedens fiskodling ut en stor mängd fiskar. Då påbörjar de sin resa ut till havet. Arkivbild.

Varje vår släpper Hedens fiskodling ut en stor mängd fiskar. Då påbörjar de sin resa ut till havet. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström/pbfoto.se

Boden2020-05-29 09:50

Odlingen är en kompensationsodling. Verksamheten styrs av ett antal vatten- och miljödomar. De innebär bland annat att odlingen varje år släpper ut fisk. 

Natten till onsdagen i veckan släppte de ut runt 500 000 två-åriga laxar och runt 90 000 två-åriga havsöringar.

– De var jättefina. Havsöringen var blank och fin. Det gick jättebra, lugnt och stilla, säger Henri Heimonen, verksamhetschef. 

De större ett-åringarna, som de sorterat ut, är ännu inte riktigt mogna att släppas.

– Dem sätter vi ut någon gång kring midsommar. 

Tusentals av de fiskar som odlingen släpper ut i Lule älv blir fågelmat. Fåglarna kan äta tills de inte orkar flyga längre. 

– Det har varit vitt här på våra tak där de suttit och väntat. Det är deras mat- och sovklocka, säger Henri Heimonen.

För att skrämma fåglarna använder odlingen sig av drakar och skjuter skrämselskott, men fåglarna lär sig snabbt. Vattenfall tar upp avelsfisken i Bodens kraftstation. Där vill de inte ha in sjukdomar och fick i fjol hjälp av en underleverantör att sätta upp en prisma från Amerika. I början ville inga fåglar vara kring den, men en gång när Henri Heimonen kom ditt satt en mås på prisman och åkte karusell. 

Men tanken med odlingen är ju inte att servera fåglarna ett smörgåsbord. Därför har de inlett ett samarbete med ornitologerna Berth-Ove Lindström och Kent Sjöberg. Båda var med under årets utsläpp och följde stimmet hela vägen ned till Bodens kraftverk.

De ska inventera fågelbeståndet i närheten av odlingen. Dels är det bra ha ett underlag om man måste bedriva skyddsjakt, dels är det viktigt att veta om bestånden ökar eller minskar.

– Beståndet av vitfågel har exempelvis minskat och det är oroväckande. För det är ett tecken på förändring. De har ju alltid funnits här, tärnor och trutar, säger Henri Heimonen.

Under onsdagsnatten lyste fåglarna dock med sin frånvaro.

– Det var bara några knipor och någon strömås.

Förutom det minskade beståndet av vitfågel bedömer Heimonen att det dels berodde på spöregnet under natten, dels på att bönderna börjat med vårbruket. 

Även om det var lite fler fåglar nedström Bodens kraftverk så innebär det ändå att fler fiskar når havet utan att bli fågelmat på sin jungfruresa. Laxen sticker fort ut till havs. Havsöringen är mer kustnära. 

Samtidigt som Henri Heimonen konstaterar att beståndet av vitfågel minskat så har skarven ökat. 

– Skarven är ett jättestort problem söderut. Nu har den börjat komma hit upp. Beståndet har exploderat. Vi hade 100-150 skarvar här utanför förra hösten. Frågan är var det är för skarvar. Ornitologerna bedömer att de antingen är från Norge eller Finland. De tror inte att de är från Östersjöpopulationen. 

Nästa predator som är ett hot mot fisken som släpps ut är gäddan, som också tar för sig av det utökade skafferiet. Ett av de bästa gäddfiskevatten finns utanför Hedens fiskodling. Även antalet sälar har ökat och Henri Heimonen är orolig för havsöringsbeståndet på grund av att den har så många predatorer längs hela vägen ut till havet; gädda, säl och nu skarv. 

Därför påminner han om minimimåtten för fiske.

– Måtten finns av en anledning. I Boden är det 40 centimeter på havsöring och 50 på lax. I Luleå är det 35 centimeter respektive 50.

Hedens fiskodling

Den är Sveriges största och modernaste kompensationsanläggning. Den startade 1962 och 1999 tog Vattenfall all produktion till Heden.

Varje år kramar de 220 laxhonor och lika många hanar. De kramar även 70 havsöringar, lika många honor som hanar.

Ynglen kläcks och föds upp på odlingen. Efter två år, när de är smoltifierade, släpps de ut i Lule älv. Då har de fått sin silverfärgade dräkt.

Varje vår sätter Hedens fiskodling ut cirka 550 000 laxsmolt, 100 000 havsöringssmolt och 12 100 insjööringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!