Lungklinikens godkänns inte som korttidsboende

Arbetsmiljöverket beviljar inte Bodens kommun dispens för lungklinikens nuvarande dörrkarmar och hygienutrymmen. Tanken är att skapa 20 tillfälliga korttidsplatser. ”Det innebär ombyggnation vilket gör att kostnaden ökar", säger Mats Björk, ekonomichef på socialförvaltningen.

Här. I gamla lungklinikens fastighet planeras ett tillfälligt korttidsboende på 20 platser.

Här. I gamla lungklinikens fastighet planeras ett tillfälligt korttidsboende på 20 platser.

Foto: Lena Leffler

Boden2017-08-30 16:10

Socialförvaltningen har i dag en styrgrupp som hanterar frågan. I våras beslutade kommunstyrelsen att som ett första steg använda ett våningsplan på gamla lungkliniken. Möbler och liftar beräknades gå på 3 miljoner kronor. 15 miljoner är också avsatt för bemanning och för att få i gång de 20 korttidsplatserna i fastigheten.

Enligt kommunens beräkningar kommer antalet patienter som skrivs ut från sjukhuset och behöver kommunal vård öka. Det handlar om personer som är färdigbehandlade på sjukhuset, men inte kan åka hem ännu. Om patienterna ligger kvar på sjukhuset för länge efter att de har blivit färdigbehandlade tvingas Bodens kommun betala till Region Norrbotten.

Ser man på årsprognosen 2017 som redovisas på sista socialnämnden så redovisas ett prognosticerat underskott på minus 14 miljoner för socialförvaltningen.

– Det stämmer att en stor del av underskottet härrör just från gruppen outskrivna sjukhuspatienter, säger socialchefen Catharina Liljeholm.

Inte nog med det. I juli fick äldreomsorgschefen Marie-Heléne Ståhl också beslutet att Arbetsmiljöverket säger nej till dispens för den storlek som kommunen ansöker om som finns i dag på lungkliniken. men verket anser inte att bland annat dörrkarmar och hygienutrymmen är lämpligt utformade med hänsyn till korttidsverksamheten. De personer som ska behöver korttidsvården har stora behöv av hjälp med bland annat förflyttningar. Det betyder stora belastningar för vårdpersonalen. En viktig del för att undvika arbetsskador är att det finns tillräckligt utrymme vid förflyttningarna.

– Det som gällt med dispensansökan var att se om vi med bland annat mobillätt kan förflytta gamlingarna där det är andra utrymmen. Det är det som vi fått avslag på. Nu fortsätter processen, och nu kommer fastighetsförvaltningen att räkna på en ombyggnation så vi följer de allmänna råd som är, säger socialchefen Catharina Liljeholm.

I dag ägs lungkliniken av Garnisonsfastigheter AB.

– Kommunen går inte in och bygger om någon annans fastighet. I så fall hade landstinget fått göra de mindre insatserna i fastigheten och kommunen tagit det på hyran, säger Mats Björk.

Nästa steg är att fastighetsförvaltningen ska räkna på och föreslå olika alternativ för lungkliniken.

– Vi får en kostnadsberäkning och ser vad vi kan gå vidare. Ärendet går vidare till socialnämnden, men vad gäller kostnadsökning och pengar måste de även vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!