Oro hos hyresgäster – kan få förhandla sin hyra själva

Lundströms fastigheter i Boden har sagt upp förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen från och med årsskiftet. På tisdag ska uppsägningen prövas i Hyresnämnden.

Manne Forsberg är hyresgäst hos Lundströms fastigheter i Boden. Han tycker det är fel av hyresvärden att säga upp förhandlingsordningen.

Manne Forsberg är hyresgäst hos Lundströms fastigheter i Boden. Han tycker det är fel av hyresvärden att säga upp förhandlingsordningen.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2023-10-03 09:00

Manne Forsberg har bott i fyra år i en lägenhet hos Lundströms fastigheter i centrala Boden och är en av de som har nåtts av beskedet. Han är själv medlem i Hyresgästföreningen.

– Jag tycker det är fel. Då har vi ingen hjälp, säger han.

I ett utskick som har gått ut till hyresgästerna förklarar Lundströms fastigheter sina skäl: "

Anledningen till uppsägningen är att det under senare år skett en stor försämring i samtalsklimatet mellan oss och den lokala Hyresgästföreningen. Det går inte att på gott sätt komma fram till bra lösningar på viktiga frågor utan gott samtalsklimat. Det medför bland annat att det är svårt för oss att genomföra åtgärder som ni efterfrågar, exempelvis installera en diskmaskin, då vi inte får kostnadstäckning för utökad service. Dessutom saknar den nu uppsagda förhandlingsordningen tvistelösningsklausul, det vill säga möjligheten till att en oberoende tredje part kan avgöra en eventuell tvist, vilket vi anser vara en viktig avtalsprincip."

Utan förhandlingsordning förhandlar hyresgästen direkt med sin hyresvärd och kommer man inte överens får hyresnämnden avgöra ny hyra. Enligt Lundströms Fastigheter har bolaget som utgångspunkt att hyresnivåerna kommer följa ortens lokala prissättning. 

Hyresgästerna har också haft möjlighet att delta i en enkät där de kunde svara på om de vill att Hyresgästföreningen ska fortsätta förhandla åt dem eller om de vill komma överens om hyran direkt med hyresvärden. 

För Manne Forsberg var det inget att fundera över:

– Jag har svarat att jag vill att Hyresgästföreningen sköter om förhandlingen.

Lina Lundström, vd på Lundströms fastigheter, berättar att främsta orsaken till att avtalet med Hyresgästföreningen från 1975 sägs upp är att det är ålderdomligt.

– Vi vill att vår förhandlingsordning ska följa den praxis som finns utarbetad av Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen nationellt. Det avtalet innehåller bland annat en tvistelösningsfunktion.

Lundströms har anlitat sin organisation Fastighetsägarna Mitt Nord att företräda bolaget i Hyresnämnden.

Sedan informationen om uppsägningen gick ut har det kommit in en del frågor och reaktioner, både positiva och negativa från hyresgäster, berättar Lina Lundström – många svårt att förstå vad detta betyder i praktiken. 

– Jag kan tycka att det är rimligt att gamla avtal ses över. Man omförhandlar avtal löpande, det gör alla bolag och organisationer. Men jag tror att många hyresgäster har svårt att förstå vad en förhandlingsordning är. 

Men tror du att de förstår att det här handlar om att ni vill ha en ny förhandlingsordning? 

– Jag tror det är blandat. En del förstår, en del inte.

Kan det bli aktuellt i realiteten att ni börjar förhandla hyran direkt med enskilda hyresgäster?

– Det vet ingen dagsläget. Vi ska till Hyresnämnden i veckan, så då får vi se om vi blir utan eller får till en ny modern förhandlingsordning. Oavsett utfall har vi som seriös och långsiktig aktör som utgångspunkt att hyresnivåerna i våra lägenheter kommer att följa nivåerna på orten.

Så du tycker inte att hyresgästerna behöver vara oroliga?

– Nej, de behöver inte vara oroliga. Vi tror att det kan bli bättre för dem.

Men man kanske känner att man blir en svagare part om man förhandlar själv och inte företräds av Hyresgästföreningen?

– Kommer man inte överens får Hyresnämnden avgöra en ny hyra. Det finns stark lagstiftning som skyddar hyresgästerna, säger Lina Lundström.

Förhandlingar om hyror

Ett av Hyresgästföreningens uppdrag är hyresförhandling åt alla hyresgäster som vill det. 

Idag förhandlar Hyresgästföreningen hyran för cirka 3 miljoner hyresgäster i 1,6 miljoner lägenheter.

Rätten att kollektivt förhandla hyran är ett skydd för konsumenten, fastställd i lag.

4 000 förtroendevalda medlemmar deltar i hyresförhandlingarna. 

Uppdraget att kollektivt förhandla hyrorna är tilldelat av staten och rätten att förhandla hyran är fastställd i Hyresförhandlingslagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!