Lottornas tips till stadsborna

En orolig omvärld och upprustning. Lottakåren upplever att människor i allt högre grad är intresserade av att skaffa sig en krisberedskap i hemmet.

Irene Bjerkemo, säger att kommunen kunde vara bättre på att kommunicera att det är upp till den enskilde att klara sig vid kris.

Irene Bjerkemo, säger att kommunen kunde vara bättre på att kommunicera att det är upp till den enskilde att klara sig vid kris.

Foto: Jens Ökvist

Boden2018-02-06 06:00

Lottakåren är en obunden försvarsorganisation för kvinnor som jobbar med att öka samhällets beredskap för krig och kris genom utbildning. Organisationen har funnits sedan år 1924 och har runt 5000 medlemmar i hela Sverige. Emma Backlund är ordförande för Lottakåren i Luleå och Boden, och hon säger att människor generellt är ganska dåligt förberedda på kriser.

– Generellt är medborgare oförberedda. De har inte grejerna hemma som behövs och man vet inte hur mycket man ska göra själv vid en kris. Samhällets resurser räcker till gamla, sjuka och barn. Men alla som är normalt friska ska klara sig själva till en början, säger hon.

För att möta detta behov har Svenska Lottakåren en utbildning som heter ”Sköt dig själv”. Där man går igenom hur man ska vara förberedd i händelse av kris eller katastrof.

Men på kort tid har Lottakåren sett en förändring - människor har börjat fundera på vad det inbegriper att ha en grundläggande beredskap hemma. Kanske beror det på att försvarsfrågor fått större utrymme i media och att människor är oroliga för utvecklingen i världen.

– Eftersom frågan lyfts i media på sista tiden, så har man skaffat sig en större medvetenhet. Man kan ofta höra att människor säger "oj jag har inga kontanter hemma". Man kanske inte har skaffat sig en beredskap men man har börjat tänka tanken. Så har det inte varit de senaste åren, då har det varit en icke-fråga, säger hon.

Att i bakhuvudet ha påbörjat en mental lista på saker som ska finnas med i ett matvaru-lager, det är alltid något, resonerar Emma Backlund.

Hon säger att svenskarna ofta visar upp en handlingskraft och önskan om att vara med och hjälpa till när det väl händer något, och tar flyktingkrisen som exempel, men däremellan är det få som utbildar sig för att vara bättre rustade.

– Vi ser ju gärna att man utbildar sig över tid- så att man inte hamnar i en situation där man inte vet hur man ska fixa saker när krisen väl är här. Utbildningen ska man ha löst innan, det är vår ambition.

Irene Bjerkemo är medlemsrådgivare i Lottakåren och hon säger att det finns en stor skillnad mellan länsbor som bor på landet och de som bor i stan. De som bor på landet är mycket bättre förberedda.

Hur tror du att Norrbottningarna klarar sig om det blir en kris?

– För de äldre inne i stan som klarar sig själva och inte har hemtjänst, lite beroende på vad man haft för fritidsintressen, blir det nog knapert inom några dagar. Speciellt om det inte finns tillgång till rinnande vatten.

Även barnfamiljer och andra som inte tänkt i banor av beredskap kan få det kinkigt ganska snart, säger hon.

Inom Lottakåren har medlemmarna möjlighet att skriva kontrakt med en samhällelig funktion för att ta på sig en roll vid en eventuell kris. Exempelvis kanske man vill jobba i en stab eller med förplägnad. Den som är ansluten till Lottakåren erbjuds då utbildning för att klara av uppgiften. Men det går också att vara medlem utan att skriva ett kontrakt och som lotta har man möjlighet att gå ledarskapsutbildningar, bland annat.

Vad ska man ha hemma för att vara förberedd på det mesta?

– Om man bor i stan är det väldigt bra att ha ett spritkök eller gasolkök för att kunna laga mat och rena vatten. Samt enkla matvaror som håller länge och köldberedskap i form av varma kläder, säger Emma backlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!