Lottakåren gav kunskap i ledarskap

På Ängesholmen i Boden bedriver just nu Svenska Lottakåren en utbildning för frivilligpersonal. Boden är en av fyra orter i landet där kåren har en skola och under lördagen hade de öppet för besök.

Vapentjänst. 40 timmars vapenträning har några deltagare.

Vapentjänst. 40 timmars vapenträning har några deltagare.

Foto:

BODEN2014-05-11 10:33

Svenska Lottakåren är en frivillig försvarsorganisation för kvinnor som vill bidra till ett tryggare och säkrare samhälle. I Sverige har kåren 6000 medlemmar, varav 350 av dem finns i Norrbotten.

- Det är femte eller sjätte året som vi har utbildningen här uppe i Boden, säger Ingela Uthorn Persson, biträdande skolchef.

Tillsammans med I19 som stödjande förband, erbjuder Lottakåren under en två veckor lång period, en rad olika kurser som riktar sig till både kvinnor och män. För att få ta del av kursutbudet krävs ett medlemskap i en frivilligorganisation som är en viktig resurs för Försvarsmakten. Deltagarna kan läsa alltifrån en grundläggande soldatutbildning till olika ledarskapsutbildningar. Om intresse finns kan de även gå en kurs med inriktning på fordonsförare, kock, stabsassistent eller sjukvårdare inom Hemvärnet.

- Vi har många utbildningar som ger erfarenheter man kan ha nytta av även i det civila, säger vice ordförande i Lottakåren, Malin Andersson.

Cirka 65-70 deltagare från hela Sverige har anmält sig till skolan. En av dem är Eva-Linnea Eriksson som läser kursen "Ledarskap idag", en 20-timmar lång kurs som ger en introduktion till hur ett ledarskap ser ut idag med betoning på värdegrund och reflektion.

- Jag gick med i lottorna just för den här kursen. Jag vill få mer på fötterna om ledarskap i mitt jobb för att kunna lotsa och leda på ett bra sätt.

Även om antalet deltagare totalt sett är jämnt fördelat mellan kvinnor och män har just den här kursen flest kvinnliga deltagare. Enligt kursansvarige lärare Carin Staaf, som även sitter med i Lottakårens Arbetsgrupp, behövs det fler kvinnor inom Försvarsmakten:

- Det blir bättre dynamik och laganda om det är tvåkönat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om