Förra veckan hade kommunen ett möte med företaget Normor, som sköter saneringen av lössen. De hade en genomgång av åtgärderna kommande veckor så att kommunen kan planera återflytten av de drabbade hyresgästerna, som också fått information.
Till en början var det enbart en lägenhet som drabbats, men därefter upptäckte man löss i fler lägenheter.
– Dessutom var det ett hjälpmedel som förflyttats och hade spår av löss, men inga levande, förklarar Anne-Lie Fant, enhetschef.
Totalt har elva lägenheter värmebehandlats fyra dagar i stället för två för att vara på säkra sidan. Under tiden har hyresgästerna fått flytta till andra lägenheter i samma hus eller på Å-Gården. Behandlingen är mycket effektiv, men värmen kan påverka tapeter, lister och möbler.
– Tapeterna har krullat ihop sig och ska återställas vecka 35 (den här veckan reds. anm.) De kommer också gå igenom all elektronisk utrustning, såsom tv-apparater, i varje lägenhet som har värmesanerats, säger Marie-Heléne Ståhl, verksamhetschef för äldreomsorgen och tillägger, att företaget skriver en avvikelse om något gått sönder.
Efter att lägenheterna återställts kommer man att genomföra en kemsanering, som ska ligga sex-åtta veckor.
Förra veckan gick snickare igenom och tätade lister, foder och andra gömställen. Normor ska gå igenom lägenheterna den här veckan och sedan börja flytta tillbaka första omgången möbler som frysbehandlats tre veckor.
– Vi hade ju tidigare problem med tvätten när vi inte hade en frys. Vi köpte en, men den räckte inte på långa vägar. Därför har Nomor ordnat med en 30 meter lång frystrailer på Ässjan, säger Marie-Heléne Ståhl.
Den rymmer dock inte alla möbler på en gång. De måste därför mellanlagras. Nomors personal har före frysbehandlingen plastat in dem.
– De tog i lite för att vara säkra, tillägger Anne-Lie Fant och berättar, att Nomor chockfryser möblerna även från allmänna utrymmen på en våning till 28-29 minusgrader.
Det är för att lössen inte ska gå i dvala och överleva. Även kläder fryser de ned, eftersom ingen av de drabbade hyresgästerna fick ta med sig sina kläder när de evakuerades.
Mellan 12-14 september kommer Nomor göra ett hundsök.
– Då kommer de gå igenom rubbet på trygghetsboendet och våning 4 på Å-Gården där fyra av våra hyresgäster bor nu under saneringen. Det känns tryggt. Gör hundarna en markering vidtar man åtgärder direkt, säger Marie-Heléne Ståhl.
Vecka 39 ska hyresgästerna kunna börja flytta tillbaka hem. Veckan därpå flyttas sedan de sista möblerna från frystrailern och resterande hyresgäster kan flytta in.
Anne-Lie Fant uppger, att de varit tvungna, att ta in extrapersonal och har haft merkostnader. Den bokförs särskilt, så att man sedan ska kunna se vad allt kostat.
Man räknar med att saneringen ska vara klar i månadsskiftet september/oktober. Då återstår frågan vem som ska betala. Vad det kommer att kosta får man summera i efterhand.
Jonas Johansson, avdelningschef på fastighet, förklarar att det är Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, som är hyresvärd. Bodens kommun är den enda hyresgästen och hyresgästerna hyr i sin tur av kommunen.
Han uppger, att kommunen har tagit på sig att bekosta saneringen, delvis för att behålla kontrollen över vilka åtgärder som vidtags, och ska sedan försöka få ut ersättning från försäkringsbolaget.