I början av november slöt fackförbundet Kommunal och Sveriges kommuner och regioner, SKR, ett nytt centralt kollektivavtal som inkluderade en ny lönesatsning för yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg.
Bodens kommun har beslutat att inte låta vårdbiträden få ta del av lönesatsningen för yrkesutbildade i år och motiverar ställningstagandet med att de behöver mer tid för att kartlägga utbildningsnivån i gruppen. Detta beslut är Kommunal starkt kritiska till och menar att både vårdbiträden med utbildningen social service och de med 800 gymnasiepoäng ska räknas som yrkesutbildade. Däremot kan de personliga assistenter som gått fritidsprogrammet eller vård- och omsorgsprogrammet eventuellt tillgodoräkna sig utbildningen och klassas som yrkesutbildade.
– Vi har i tidigare förhandlingar kommit överens om att yrkesutbildning ska löna sig. Det är medlemmarna i Kommunal som är välfärdsbärarna och det måste också visa sig i lönekuvertet. Att kommunen inte har koll hur det ser ut i kompetensförsörjningen är verkligen skamligt, anser Zara Leghissa och menar att detta är en tydlig signal till politiker att sätta kompetensförsörjningen överst på dagordningen och tydliggöra vad man vill med välfärden i Boden.
– De vill även undanta timanställda och vikarier från att få engångsbeloppet på 5 500 kronor vilket vi protesterat mot. Utan vikarier och timanställda hade man fått klappa igen omsorgen i Bodens kommun, fortsätter hon.
Förvaltningschef Maria Lundgren menar att tiden är för knapp för att vårdbiträdena ska hinna få ta del av lönesatsningen redan i december.
– När vi anställer vårdbiträden har vi inget utbildningskrav, därför behöver vi kartlägga utbildningen i den gruppen. Nu har vi ett nytt centralt avtal och det har det blivit en tolkningsfråga om vad som är en yrkesutbildning. Ett dilemma är att vi gör olika tolkningar av vad som är en yrkesutbildning och hur vi ska använda hundralappen per person och år klokast. Vi behöver prioritera vilka grupper som får den och hur mycket man får.
Kommunal är även kritisk mot att engångsbeloppet på 5 500 kronor går inte till timanställda?
– I centrala avtalet framgår det tydligt att de inte omfattas av det, Kommunal kan yrka om det men så står det inte i vårt avtal och därför ingår inte den gruppen. Vi väljer att följa de centrala avtalen som vi har tecknat.