Lokalt företag vann miljonupphandlingen

Bodenbo ska bygga en hyresfastighet på Majorsgatan i Boden. Jekab vann upphandlingen. "Som bodensare tycker jag att det är superkul att vi får ett bodenföretag som tog hem det hela och kommer bygga lokalt", säger Johan Johansson, vd på Bodenbo.

Bodenbo har ett samarbete med Jekab sedan tidigare. "Men det här är det största projektet vi gjort tillsammans", säger Johan Johansson, Bodenbos vd. Jekab ska bygga flerfamiljshuset på Majorsgatan. Janne Samuelsson, Jekabs vd, och Niklas Wäppling, platschef.

Bodenbo har ett samarbete med Jekab sedan tidigare. "Men det här är det största projektet vi gjort tillsammans", säger Johan Johansson, Bodenbos vd. Jekab ska bygga flerfamiljshuset på Majorsgatan. Janne Samuelsson, Jekabs vd, och Niklas Wäppling, platschef.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2020-05-06 13:00

Tre byggare lämnade in anbud. De utvärderades utifrån pris och kvalitet. Kriterierna för kvaliteten gällde fem olika grupper bland annat arkitektonisk gestaltning, materialval, anpassning till tomten, drift och ekonomi.

Jekab var bäst både avseende pris och kvalitet och vann upphandlingen.

– Jag var imponerad. De hade tagit fram ett hus som är väl anpassat till tomten, gestaltningen är fin och det är bra materialval med teglad fasad. Det var en genomtänkt lösning, summerar Johan Johansson.

De som lämnade anbud hade stor frihet. Bodenbo ställde två krav; att anbudet skulle vara förenligt med gällande detaljplan och att lägenheterna skulle vara tvåor och treor.

Huset är i fyra våningar med totalt 16 lägenheter. Dessa är större jämfört med Bodenbos senaste nybygge på Brogatan där det är 32 mindre lägenheter, ettor och tvåor.

– När vi har träffat folk efterfrågade många lite större lägenheter, säger Johan Johansson.

Huset på Majorsgatan är ett svar på det.

Janne Samuelsson, vd på Jekab, säger att de brinner för tegel.

– Det är där vi har vår styrka, att mura stenhus. Vi har den kompetensen och det är underhållsfritt. När man murar en skalmur så har man för energin möjlighet att extraisolera huset. Det blir mycket vindtätare än en annan konstruktion och då fick vi bra energiberäkning på det. Det ska ju vara billigt att driva huset också.

De har försökt att få ut så mycket boyta som möjligt ur lönsamhetsaspekt.

Totalpriset för uppförandet av huset uppgår, inklusive moms, till 33 miljoner kronor. Johan Johansson uppger att det är tveksamt att de kommer få något statligt stöd för bygget.

– Problemet med stödet är att det finns en maxhyra du får ta ut och den kalkylen kommer göras längre fram.

Janne Samuelsson tycker det är roligt att de vann anbudet, men säger att det samtidigt väcker funderingen om de räknat rätt, säger han och skrattar.

– För oss, som inte räknas som ett jättestort företag, är det här en perfekt början.

Det här blir det första huset i den här storleken som Jekab bygger.

Bygglovet är mer en formalitet. Markarbetena kommer starta relativt fort. Under sommaren kommer man kunna se saker och ting hända på backen och huset kommer börja uppföras under tidig höstkant. Inflyttningen beräknas ske nästa år på våren/försommaren.

Karta: Stiftelsen Bodenbo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!