Lokalt avtal klart – vårdbiträden i kläm

Kommunals lokala avtal i Boden blev klart i fredags. ”Avtalet är bra förutom för vårdbiträdena med tillsvidareanställning. De har hamnat i kläm i och med kommunens satsning på vikarierna. Det måste justeras”, säger Jerry Larsson, Kommunal.

Konkurrens. "?Årets avtalsrörelse har verkligen visat att det är konkurrens på lönesidan. Märket sade i år två procent, men vi har lyckats få en löneökning på totalt 2,65 procent i det centrala avtalet", säger Björn Lundström, ordförande i Kommunals sektion i Boden (till höger). Jerry Larsson, expedationsansvarig, sitter till vänster.

Konkurrens. "?Årets avtalsrörelse har verkligen visat att det är konkurrens på lönesidan. Märket sade i år två procent, men vi har lyckats få en löneökning på totalt 2,65 procent i det centrala avtalet", säger Björn Lundström, ordförande i Kommunals sektion i Boden (till höger). Jerry Larsson, expedationsansvarig, sitter till vänster.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-10-18 20:22

Han är expeditionsansvarig på Kommunals sektion i Boden och berättar att han haft ett samtal från ett vårdbiträde, som inte var så glad.

I snitt får de 530 kronor mer i månadslön. Men inför sommaren gjorde kommunen en extra satsning på outbildade vikarier för att locka dem till socialförvaltningen. Det innebär att vikarierna får 1 300 kronor mer i månaden utöver kommunals avtal.

Det har lett till missnöje eftersom den ordinarie personalen kan jobba bredvid en vikarie som tjänade mer.

– Det är vårdbiträdena som hamnat i kläm och det måste ju justeras. I den strategiska planen står det att man nästa år ska satsa på vårdnära tjänster. När det nu kommer hit en privat vårdgivare så kommer det bli ännu större konkurrens, säger Jerry Larsson.

Han förklarar, att enligt den strategiska planen som politikerna i kommunen fastställt skulle man i samband med årets lönerevision satsa extra på drifttekniker och personalen inom räddningstjänsten.

– Det handlar om vissa befattningar där man legat långt efter den privata sektorn. Det rör sig om 4 000-5 000. Så för att få behålla personalen och få in ny personal har arbetsgivaren varit tvungen att göra en extra satsning, säger Björn Lundström, ordförande i Kommunals sektion Boden.

Kommunens drifttekniker får därmed i snitt 2 079 kronor mer i månadslön. Inom Bodens räddningstjänst ligger löneökning på i snitt 1 040 kronor i månaden för Kommunals medlemmar.

Sedan framgår det av det centrala avtalet att man även satsar på dem som har titteln undersköterska. Den satsningen ska pågå i tre år och inleddes 2016. I snitt fick de då 1 760 kronor mer i lön per månad. I år är snittet 710 och nästa år beräknas det bli 680 kronor mer i månadslön. Fördelningen lokalt kan dock variera utifrån den individuella lönesättningen.

– Så totalt sätt har man satsat mer på undersköterskorna än på drifttekniker, säger Björn Lundström.

Han tycker det är positivt att man satsar på de här yrkesgrupperna och bedömer att det på sikt kommer lyfta hela kollektivet lönemässigt.

– Årets avtalsrörelse har verkligen visat att det är konkurrens på lönesidan. Märket sade i år två procent, men vi har lyckats få en löneökning på totalt 2,65 procent i det centrala avtalet, säger Björn Lundström.

Jerry Larsson konstaterar att personalbristen gynnar deras medlemmar och tillägger att om inte kommunen justerar lönerna för vårdbiträdena är risken att den ordinarie personalen säger upp sig och blir timvikarier eller går till en annan aktör.

Björn Lundström tillägger avslutningsvis att det finns fler yrkesgrupper inom Kommunal som står inför mycket stora pensionsavgångar och det är kock/kokerska.

– Redan nu är det svårt att få in vikarier och ny personal på grund av låga löner. Många pensionärer går in och jobbar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!