I länet finns i dag 28 ambulanser och tre reservbilar. Bodens räddningstjänst har normalt fyra fordon, men tre befinner sig på " sjuklistan" däribland reservbilen. Två ambulanser är inne på verkstad för reparation av trasiga växellådor.
- När vår reservbil pajade så vi fick hämta Piteåambulansen i stället. Även storbilsambulansen är inne på verkstaden. Det mesta är löst på den bilen, som sjukhytten. säger ambulansföraren och skyddsombudet Jim Öman.
Har gått 50 000 mil
När Bodens kommun ansvarade för ambulanssjukvården enligt Öman togs bilar ur trafik när de gått 30 000 mil. I dag låter landstinget fordonen rulla vidare betydligt längre. Luleåambulansen som han lånade i går har gått 32 000 mil och ska ombesiktas. Fordonet har fel på spindelleden vilket är delen som håller uppe bilen.
- Det är allvarliga saker. I Luleå har en av ambulanserna som gått 50 000 mil blivit provisoriskt ihopsvetsad i rambalkarna.
- Ambulanserna besiktigas inte mer än en gång om året trots det hårda slitaget som uppstår vid utryckningarna. I dag har vi ett sjukhus i Sunderbyn mot tidigare två sjukhus i Luleå och Boden vilket innebär en ökad och längre körsträcka.
Personalkritiken på den slitna fordonsparken som kräver mycket reparationer har funnits under flera års tid. Det har nu blivit en het arbetsmiljöfråga. Vad NSD erfar så kördes under onsdagseftermiddagen ytterligare en Luleåambulans sönder.
Resursfråga
- Landstinget säger att det finns inga pengar. Det känns obehagligt. Både vad gäller för patientens säkerhet och osäkerheten för personalen som har ett stort ansvar för en trygg körning när larmet går. I dag vet man inte vad som kan hända under transporten med gamla ambulanser, säger Jim Öhman.
Håkan Hällgren, länschef för akutsjukvården i länet sitter med i den styrgrupp som gör beställningarna.Han delar inte personalkritiken om sönderkörda bilar men medger att det är en resursfråga vad landstingens politiker vill satsa på. Det märks sedan i budgetanslagen. Han säger att ambulanstrafiken kör 175 000 mil årligen.
Sex bilar beställda
- Det är inget som vet när ett haveri ska inträffa. Vi sköter servicen enligt ett regelbundet schema efter hur långt fordonen gått. Visst kostar det pengar med reparationer men vi har inte så mycket alternativ. Däremot vet jag inte på rak arm hur mycket ambulanserna lagats för i länet, säger Hällgren.
Han uppger att det satsas sex miljoner årligen på inköp av ambulanser som kostar runt en miljon styck. I år är det beställt sex bilar i januari.
- När vi beställer så tar det givetvis tid att bygga och leverera dem. Vi har en levererad och två ambulanser kommer senare i höst, säger han.
- Jag tycker att man måste ha bättre framförhållning när man köper in bilar för att öka säkerheten för alla inblandade, säger Jim Öman.
Livsfarliga ambulanser
Det kan vara livsfarligt att rycka ut med landstingets sönderkörda ambulanser. Tre Bodenambulanser har brakat samman och ytterligare en Luleåambulans under gårdagen.- Våra bilar måste vara säkrare än så här, säger ambulansföraren och skyddsombudet Jim Öman.
"Landstinget måste minska körtiden på ambulanserna för att göra dem trafiksäkrare, för patienter och personal", säger skyddsombudet Jim Öman.
Foto: Lena Leffler
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!