Livet från den goda sidan

Det finns äldreboenden i Sverige där köken byggs in på grund av smittorisk. - Låt inte det komma till oss. Det är ovärdigt att se äldre som en smittorisk, att de inte skulle få vara med i kök, säger Lisbeth Sehlberg, demensvårdsutvecklare. På Erikslundens dagverksamhet i Boden har det lagats mat i 14 år. - Det är alla tiders, man får ju äta gott, säger deltagaren Rune Boström.

På Erikslundens dagverksamhet har man myntat ett nytt uttryck, "Ju fler kockar, dess bättre soppa." Inga-Greta Säberg lyfter på locket för att Sirpa Savikko, undersköterska, och  Rune Boström ska se hur köttsoppan artar sig.FOTO: Nina Pettersson

På Erikslundens dagverksamhet har man myntat ett nytt uttryck, "Ju fler kockar, dess bättre soppa." Inga-Greta Säberg lyfter på locket för att Sirpa Savikko, undersköterska, och Rune Boström ska se hur köttsoppan artar sig.FOTO: Nina Pettersson

Foto: Nina Pettersson

BODEN2010-04-18 06:00
För en tid sedan besökte äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson Norrbotten och talade om framtidens äldreomsorg och om värdighet för äldre. Efter mötet skrev Lisbeth Sehlberg ett brev till ministern.
- Jag fick en del tankar som jag tycker att det bör pratas om på hög nivå.
Lite orolig
Lisbeth Sehlberg har bland annat hört talas om ett äldreboende i Mellansverige där köket byggts in på grund av smittorisk.
- Där får de boende gå till en lucka och säga om de vill ha mjukt eller hårt bröd. Är det naturligt att inte få gå in i köket där man bor? Det är inget vi ser i Bodens kommun än, men jag är lite orolig för vart vi är på väg och vill stämma i bäcken.
Lagen om valfrihet är nu under tillämpning i hemtjänsten i Boden.
- Den handlar om att få välja hur, när och var man vill ha hjälp. Hur man vill ha sin mat kan också passa in där, säger Lisbeth Sehlberg.
Vid Erikslundens dagverksamhet har personal och de äldre som deltagit lagat mat tillsammans i 14 år. Det finns i dag 26 personer inskrivna på dagverksamheten i Boden. Deltagarna bor i ordinärt boende.
- Vi har trygga, noggranna hygienrutiner. Vi är nöjda med matsituationen, min skrivelse handlar om att slå vakt om den, säger hon.
Skalas och hackas
Dagens rätt är köttsoppa så det finns en hel del som ska skalas och hackas. Till efterrätt blir det sockerkaka.
Herrarna tycker om att laga mat.
- Det beror på vad man lagar. Här går det ju bra om man får göra någonting lätt, som att skala potatis, säger Thure Paulsson.
Tave Larsson har som brottare i yngre dagar synts i NSD:s spalter. Han skalar också gärna potatis.
- Jag har stora händer. Många i släkten kommer när vi gör palt med fläsk hemma, min hustru och jag. Det är så enkel mat. Palt har varit populärt ända sedan barndomen.
Inga-Greta Säberg och Nina Gunnari gör andra sysslor, som att diska och duka.
- Man blir varmare när man skrattar. Vi gör roligt av ingenting, säger Nina Gunnari.
Stolthet
Sirpa Savikko är undersköterska.
- Det är roligt att se att alla äter så bra. Vi vet vad maten innehåller så vi slipper i stort sett tillsatser.
På sommaren odlar de egna kryddor på bakgården. Där finns också ett litet potatisland, några jordgubbsplantor och rabarber.
- Det är viktigt att vi allihop känner att vi behövs och att vi hjälps åt. Givetvis blir man stolt när man gjort en god kaka, att man varit med och vispat smeten, skurit äppelbitarna, lagt på fat och burit till bordet, säger Lisbeth Sehlberg.
Det handlar om att bibehålla funktioner, att klara av olika moment, att fortfarande kunna använda kniv och koncentrera sig samt den sociala funktionen att samtala med varandra och komma överens.
- Även om man har dåligt minne så kan man så mycket ändå. Det påverkar inte det man gör nu, säger Lisbeth Sehlberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om