Lindström pekas ut som lögnare

Bodens kommunalråd Olle Lindström (M) ljuger enligt socialdemokraterna. Partiet har inte deltagit i anställningsbeslutet av Håkan Olsson.- Vi var väldigt irriterade över alliansens brist på etik och demokrati, säger Christian Lindgren, dåvarande gruppledare.

Olle Lindström.

Olle Lindström.

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-11-20 06:00
När NSD avslöjade avgångsvederlaget kom inte kommunalrådet Olle Lindström ihåg varför han skrivit på att pengarna skulle fortsätta att betalas ut till en anhörig efter förre socialchefens eventuella frånfälle. Lindström reagerade däremot över gruppledaren Kenneth Backgårds (NS) dåliga minne när denne kritiserade kommunens avtalskrivning trots att kommunchefen Caj Skoglund informerat om överenskommelsen.
"Vi visste ingenting"
Ett avtal som ingen av gruppledare brytt sig om att se. Då hade de fått veta att toppchefens fru hade kunnat hamna på avlöningslistan om olyckan varit framme. Olle Lindström minns tydligt i dag att även oppositionen; Kristdemokraterna och Socialdemokraterna, gick med på att anställa Håkan Olsson 2003. Något som Socialdemokraterna inte har något minne av.
De har inte deltagit i beslutet enligt kommunstyrelseprotokollet och hänvisar till ett särskilt yttrande där skälet anges:
- Vi visste ingenting innan det stod i tidningarna att tre förvaltningschefer skulle anställas. Det var ett sätt för oss att demonstrera mot den maktfullkomliga handläggningen, säger Christian Lindgren.
"Det är ordklyveri"
Genom att avstå från beslut, men inte yrka på avslag av ärendet så samtyckte Socialdemokraterna enligt Olle Lindström.
- Det borde då ha stått på papperet att de var emot anställningen, säger han.
- Det är ordklyveri och en efterkonstruktion när Olles gloria fallit på sned. Det vi gjorde är väl den kraftigaste markering man kan göra, säger Christian Lindgren.
Även Anders Pettersson (KD), numera alliansbroder, skrev under yttrandet.
- Att inte ha insyn var knepigt, säger Anders Pettersson.
Kristdemokraterna avstod inte från beslutet.
- Vi litade på att majoriten hade koll, säger Pettersson.
Ni hade kunnat avstå?
- Visst, men det går att protestera och samtidigt lita på att någon tar kloka beslut. (S) hade inget eget förslag heller. Då är man med på vagnen som alla andra, säger Anders Pettersson.
Hade socialdemokraterna kunnat lägga ett avslag?
- Ja hörrudu, det får du fråga någon jurist. Yttrandet var vårat sätt att markera vårt missnöje. Andemeningen var att vi ställer inte upp på det här, säger Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om