Laxen i Luleälven hotad – så begränsas yrkesfisket

Färre fiskar och sämre kvalitet på fisken som ska användas i avel. Utvecklingen tvingar nu Vattenfall att införa begränsningar i yrkesfisket på lax och havsöring i Luleälven.

Färre laxar och allt sämre kvalitet på fisken. Det är en dyster utveckling för fisken i Luleälven.

Färre laxar och allt sämre kvalitet på fisken. Det är en dyster utveckling för fisken i Luleälven.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Boden2021-05-21 13:15

– Läget är väldigt bekymmersamt. Vi har haft en vikande trend i 15 år, säger Mikael Lidström, chef för Vattenfalls fiskodlingar.

De senaste två åren har problemet blivit akut. Vattenfall har svårt att få ihop tillräckligt med avelsfisk till fiskodlingen i Heden. Det gäller både lax och havsöring.

undefined
Förra året fick Vattenfall bara ihop 100 par laxar vid Bodens kraftstation som gick att använda till avel.

– Vårt mål är att använda drygt 200 par av de laxar som stiger till kraftverket i Boden. I fjol fick vi bara ihop 109. Fortsätter den trenden så är stammens kvalitet hotad. Ett dåligt år klarar man men vi vill behålla den genetiska bredden, det är mycket viktigt. Det gäller exempelvis anpassningsmöjligheter och egenskaper som laxen i Luleälven utvecklat under en herrans massa år, säger Lidström.

Lösningen blir att införa en tidsbegränsning på fisket med fasta redskap i älven från kommungränsen Luleå/Boden till kusten. 

– Det här är det verktyget som vi har och som vi har möjlighet att påverka. Det kommer ge havsöringen bättre förutsättningar också.

undefined
Varje vår släpper Hedens fiskodling, här Stefan Eriksson, ut en stor mängd fiskar. Men Vattenfall har fått allt svårare att få ihop till avelsfisk.

Fisket i älven är sedan långt tillbaka inlöst av Vattenfall, som i sin tur arrenderar ut fiskerätten. I dag är det fem arrendatorer som berörs. Fisket i år är tillåtet från 21 juni till 8 augusti. I vanliga fall har fiskarna fått använda sina redskap betydligt längre in på hösten.

– Vi vill fånga fisk som stiger hela säsongen. På det här sättet säkrar vi inte bara tidig fisk och den fisk som stiger under sommaren, utan även sen fisk. Vi har haft en dialog med de som arrenderar och tagit till oss av deras åsikter innan vi landade i detta förslag. Det är blandade reaktioner förstås men det finns en förståelse för att vi måste göra något. De vill ju ha lax att fiska på i dag men också om fem år.

85 procent av arrendatorernas årliga fångst har gjorts innan den 8 augusti.

– Vi hoppas att det här ska räcka och att det här bara blir tillfälliga restriktioner.

undefined
Dyster utveckling vid Hedens fiskodling, konstaterar Mikael Lidström.

Skulle ni egentligen vilja begränsa yrkesfisket till havs också?

– Vi vill inte onödigt mycket restriktioner. Tanken är ju att den här odlade fisken ska fångas och ätas upp.

Vattenfall vet inte om problemet i grunden beror på att allt fler av den odlade fisken fångas, eller om fisken i Östersjön fått sämre hälsa.

– Laxen i Östersjön mår dåligt, det ser vi exempel på i många älvar. Och det drabbar både vild lax och odlad. Det är svamp. Sjukdomar. Men forskarna har ännu inget klart svar, säger Mikael Lidström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!