Laxedemålet nedlagt

Miljöåklagare Lars Magnusson har lagt ned förundersökningen om oljehaveriet vid Laxede kraftstation.- Det finns flera tänkbara gärningsmän men det går inte att bevisa vem som är den skyldige.

Foto: Charlotte v Friedrichs

BODEN2008-10-06 06:00
Bodens kommun anmälde Vattenfall för miljöbrott hösten 2003 sedan olja upptäckts i Luleälven.
- Det är sedan säkert tio personer i olika bolag och organisationer som hörts. Men det går ändå inte att bevisa vem eller vilka som som är skyldiga till oljan läckte ut ur systemet, säger Magnusson.
Alla skyller på alla
Det är ungefär som i det riksbekanta Lindomemålet, där tänkbara gärningsmän skyller på varandra.
- Många jobbade på anläggningen i Laxede. Det var entreprenörer som skulle fixa till turbinen liksom personal som skulle göra turbinen klar för att ställas av. Slutligen fanns också anläggningens ägare, Vattenfall.
- Tittar man på kraftstationens rörschema ser man att det fanns många ställen som oljan kunde rinna ut på.
Lars Magnusson uppger att det även förekom uppgifter om en felkonstruktion och att det fanns ritningar för att åtgärda detta.
- När vi började gräva i det så kunde man inte hitta några ritningar. Vi gick i väggen flera gånger under utredningens gång.
När Lars Magnusson lämnade Luleå för att bli miljöåklagare i Malmö i mars 2007 tog han med sig miljöbrottsutredningen. Där blev den liggande i drygt ett år.
Varför?
- Det hade väl varit taskigt att lämna den kvar. Då hade den nya miljöåklagaren fått läsa in sig på utredningen.
Ny lag
Den 1 januari 2007 kom en ny lag som gör det lättare att åtala för miljöbrott.
Den 29 maj i år avskrev Lars Magnusson Laxedemålet med motiveringen att brott inte kan styrkas.
Hade du kunnat avskriva målet tidigare?
- Ja. Men den sena avskrivningen berodde inte på den nya lagen. Jag hade ändå fått tillämpa den gamla lagen, beroende på en statsrättlig princip. Det innebär att man ska använda lagen som gällde vid brottstillfället om det inte är så att den nya lagen är mildare, säger Lars Magnusson.
Det hade inte behövts samma bevisning för att åtala?
- Det stämmer, men det hade inte hjälpt oss i Laxedefallet eftersom vi inte vet vad som orsakade utsläppet. Det är också svårt att bevisa på vilket sätt utsläppet var skadligt för Luleälven vid den här årstiden, eller vilka koncentrationer som skulle vara skadliga för vissa organismer.
Omöjligt uppdrag
- Det finns ingen utredning om detta och det hade aldrig kunnat göras någon eftersom oljan flöt iväg. Man skulle ha behövt ta prover i utsläppsögonblicket och kontrollerat vilka organismer som fanns i vattnet just då.
Det låter omöjligt?
- Ja, det var därför de ändrade lagen, säger Lars Magnusson.
Tror du många blir besvikna över att miljöbrottet är avskrivet?
- Jag har inte fått några reaktioner, men det här är ju inget som allmänheten vet. Jag har bara meddelat länsstyrelsen mitt beslut, säger Lars Magnusson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om