Läsning under småbarnsåldern får stor betydelse för språkutvecklingen

Läsning har stor betydelse för språkutvecklingen.- Därför är det jätteviktigt att läsa med sina barn och att barnen får läsa själva, säger Camilla Andersson, barnbibliotekarie.

Jonas Norling tycker att biblioteket är en bra miljö för att sitta och skriva.

Jonas Norling tycker att biblioteket är en bra miljö för att sitta och skriva.

Foto: Bengt-Åke Persson

BODEN2010-05-07 06:00
Forskning visar att barn redan vid 7-9 månaders ålder börjar påverkas och därför är det en lämplig ålder att introducera boken i barnets liv.
Föräldrarna kan börja med pekböcker och pratläsa med sina barn. Även rim och ramsor är viktigt för bland annat språkrytmen.
Genom att visa engagemang för bild och text bibehålls barnets intressse. Studier visar att läsning leder till ökat ordförråd, en ökning som är särskilt tydlig mellan ett till två år.
- Teve medför inte samma stimulans, eftersom det krävs kommunikation för att få en språkutveckling, säger Camilla Andersson.
Utvecklar ordförrådet
Skillnaden mellan barn som har haft och inte haft språklig stimulans märks framför allt på ordförrådet. Undersökningar visar att det är svårt för barn att ta igen den språkträning de gått miste om i småbarnsåldern.
- Därför är det jätteviktigt att läsa med sina barn och att barnen får läsa själva. De upplevelser de får när de läser kan de lära sig mycket av, de tränar förmågan till medkänsla och stärker sin självkänsla, säger Camilla Andersson.
Upprepningen har betydelse
I en viss ålder har upprepandet stor betydelse. Barnen kan läsa en och samma bok 100-tals gånger.
- Upprepandet är positivt, säger Camilla Andersson.
Genom att få höra samma bok om och om igen och delvis själv stå för berättandet lär sig barnen att hålla kvar tråden i ett händelseförlopp. Den förmågan har betydelse för språkutvecklingen på olika plan.
Högläsningen förstärker språkutvecklingen, men det allra viktigaste med att läsa böcker tillsammans med små barn är samtalet som uppstår kring berättelsen. Barnet får en förklaring till vad orden betyder och gör dem till sina.
Bokslukaråldern
De språkrika barnen tenderar att utöka sitt ordförråd ju äldre de blir. Camilla Andersson talar om bokslukaråldern mellan nio och tolv år.
- Då är det vanligt att de kan läsa stora mängder. De lånar travar av böcker. Jag tror att alla har behov av berättande. Men behovet tillfredsställs inte bara av boken, utan också via tevespel och film.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om