NSD har tidigare rapporterat om att facket Vision anmält arbetsmiljön på socialförvaltningen i Boden. Anmälan gjordes efter att korttidsplatserna minskat – något som lett till ökad belastning på hemtjänsten eftersom fler med stort vårdbehov nu vårdas i hemmet. Lars- Åke Erikssons mamma fick en fraktur på lårbenet i slutet av november. Hon fick åka ambulans och opereras, och i vårdplanen står att hon behöver tillsyn dygnet runt och att två personer ska vara på plats vid lägesändringar.
Lars-Åke blev informerad om att hans mamma skulle få dygnet-runt bevakning och åka hem igen – men hon lämnades ensam hemma.
– Jag var tyvärr inte i Boden då utan jag försöker få tag på henne, men jag får inget svar på telefonen och hon tyckte det var jättejobbigt då hon kunde inte röra sig någonstans och därför inte kunde svara i telefonen, säger Lars- Åke Eriksson.
Efter ett några timmar svarade en sköterska.
– Sköterskan skulle bara vara där en kort stund för att ge medicin, men när jag berättar att personal ska vara där dygnet runt börjar han ringa till personalplaneraren, och då hör jag personalplaneraren säga att de inte kan bemanna efter behov då det inte finns personal. Nu gick det ju bra till slut för mamma då sköterskan kom dit, men det är obehagligt att tänka på vad som hade kunnat hända annars med henne.
– Mamma var väldigt ängslig när jag till slut kunde prata med henne, hon kunde inte röra sig tiden hon var ensam och hade varit rädd att hon skulle kissa ner sig.
Efter några timmar löstes situationen så att personal fanns på plats dygnet runt, och någon dag senare fick hon en plats på korttidsboendet.
– Hon lyste upp när hon kom till korttidsboendet, hon trivs verkligen där och tycker det är kul att träffa folk. Det fanns platser där redan innan men jag upplever att kommunen gör allt för att inte nyttja dessa platser. Tänk om mamma hade åkt direkt dit efter olyckan, då hade ingenting av det här hänt.
Tiden i hemmet, med täta hemtjänstbesök, var svår för mamman.
– För min mamma som är 90 år och har svårt att röra sig utan hjälp blev det att hon bara fick sitta och vänta tills nästa hemtjänstbesök skulle komma. Hon satt bara ensam hemma, de tog upp henne från sängen och tog ner henne till sängen, ibland hann de hjälpa henne med toalettbesök men det var inte alltid de hann det heller och hon kissade på sig, säger Lars-Åke och fortsätter:
– Om de ska spara pengar borde det väl ändå vara billigare att ha henne inlagd på korttidsboendet än att ha två från personalen som bevakar henne dygnet runt hemma. Samma sak med allt bilkörande, är det inte billigare att ha mer folk samlat på ett boende än att personal ska åka emellan brukarna sex gånger per dag.
Lars-Åke tycker inte att fokus ska ligga på att som är billigast eller vad andra kommuner gör utan på vad som är bäst ur människosynpunkt.
– Vi måste titta på vart man kan göra det bättre för de äldre och inte dra ner på saker bara för att det kostar pengar.
Han betonar att kritiken inte är riktade mot de anställda, varken inom hemtjänsten eller biståndshandläggare.
– Det handlar om hur man som beslutsfattare agerar utan någon slags medmänsklighet, avslutar han.
Marie-Heléne Ståhl, verksamhetschef hemtjänst & Harads Boenden, kan inte uttala sig om enskilda ärenden men berättar hur de arbetar.
– Om det händer någon incident så jobbar vi med avvikelser för att komma till rätta med åtgärder och se varför incidenten inträffade och att det inte ska hända igen, säger hon.
Sedan de 13 korttidsplatserna togs bort har fler beviljats hemtjänst istället för plats på korttidsboende, stämmer det?
– Beslut om insats utifrån brukarens behov sker via myndighetsbeslut av biståndshandläggare. I första hand prövas om insatsen kan verkställas i det egna hemmet då det är bäst för den enskilde att få komma hem.
Är det inte mer effektivt med korttidsboende där man får mer hjälp, då blir det också mindre bilkörning för personalen?
– Handläggaren på biståndsenheten utgår från den enskilda brukaren behov då det gäller var denne ska få sina vård och omsorg insatser tillgodosedda. Behoven styrs inte utifrån restid utan om insatsen kan verkställas i det egna hemmet.
De 13 tomma korttidsplatserna, vad är planen för dem nu?
– Planen är att inrymma dagverksamhet för dementa där framöver, avslutar hon.