Förslaget bifölls av en enig kommunstyrelse, men det måste godkännas av fullmäktige.
Claes Nordmark ser mycket positivt på att man samlar alla kommunens larm i en trygghets- och samordningscentral, TSC.
– En trygghets- och samordningscentral ger minskade externa kostnader för kommunens överförda larm, en förhöjd servicegrad till medborgarna samt förbättrad trygghetsnärvaro. På sikt om andra kommuner ansluter sig kommer det även att skapa bättre service och trygghet för dem samt generera intäkter och arbetstillfällen i Boden. En win-win för alla som är med.
Kommunstyrelsen tog i fjol beslut om att man skulle utreda frågan. Idag är mottagning av alla automatiska larm, såsom brand-, inbrotts- och olika driftlarm, kameraövervakning, trygghetslarm, överfallslarm med mera kopplade till olika larmcentraler runt om i Sverige. Det medför stora kostnader, inte minst i abonnemangskostnader.
Slutsatsen är att Bodens kommun idag saknar en kostnadseffektiv, robust och säker lösning för larmmottagning, kommunikation och ledning.
Att samordna alla larmen i en central med bemanning dygnet runt året om i Boden innebär att man även till TSC kan koppla tjänsteman i beredskap, som medborgarna kan nå efter ordinarie arbetstid.
För att förebygga inbrott och öka möjligheten att klara upp brott så föreslås både på nationell nivå och i Bodens kommun ökad kameraövervakning bland annat på skolor. Vilket dock inte är helt okontroversiellt. Fördelen är dock att TSC möjliggör att man snabbt kan svara upp med åtgärder vid behov.
– Att göra Boden till en tryggare plats är något som vi hela tiden arbetar med. Brottslighet ska alltid bekämpas och trygghets- och samordningscentralen blir ett viktigt steg på vägen mot ett tryggare Boden, säger Claes Nordmark.
Åldersgruppen personer över 80 år ökar, många bor kvar länge hemma. Det ökar på sikt behovet av trygghetsskapande teknik. Att erbjuda den tekniken i egen regi ökar kommunens trygghetsnärvaron och minskar kostnaderna.
TSC kan lokaliseras på Räddningstjänsten i Boden. Den bemannas med sex årsarbetare. Besparingen beräknas bli 1,2 miljoner kronor på årsbasis fullt utbyggd jämfört med idag. Om andra kommuner ansluter sig kommer det krävas ökad bemanning, men det kommer samtidigt ge ökade intäkter.