Det betyder att varje rektorsområde och skola måste ha ett ständigt pågående arbete, med dels att rekrytera nya lärare men även för att behålla de lärare man har.
– Då kommer man givetvis in på arbetsmiljö och lön. Man måste ha ett arbete ihop med skolledningen och göra det tillsammans. Om det är lärarbrist i hela Sverige blir det svårare att hitta behöriga lärare i vissa ämnen, säger Nilsson.
Samtidigt kan ju konkurrens vara bra.
– Våra medlemmar har fler möjligheter att få upp lön, men det är inte bra för skolverksamheten. När fler lämnar blir det större rotation av personal.
Har facket något svar på lärartappet?
– Orsaken varför man lämnar kan skilja sig åt. På Brönjaskolan finns skyddsombud och arbetsplatsombud som personalen kan prata med som vi stöttar härifrån.
Skollagsanställningar innebär att lärarna som inte har lärarlegitimation inte själva får sätta elevernas betyg.
– Då blir det en mentor som är kopplad till den läraren eller rektorn som sätter betyg. Det blir en ökad arbetsbelastning i arbetslaget och då är det jätteviktigt hur organisationen ser ut. Att skolledningen "grundar" för insatsen så mentorn får tid för det. Så att det blir en bra arbetsmiljö för alla inblandade, säger Annika Nilsson.