Lärare motståndare till utökning på Sandenskolan
Lärare på Sandenskolan i Boden är motståndare till att göra om skolan för att ta emot förskoleklasser upp till nian. - Jag tror inte att det är utvecklande att gå i samma skola och i samma grupp i tio år, säger Lena Rullander, lärare.
Friskolor som etablerar sig har förskoleklass upp till årskurs nio, så kallade F-9-skola, och politikerna i alliansen vill kunna erbjuda motsvarande.
Ombyggnationer krävs
Därför beslutade de att utreda konsekvenserna av att göra om Sandenskolan till en F-9-skola från höstterminen 2010.
En sådan förändring kräver omfattande ombyggnationer både inom- och utomhus och får konsekvenser för de andra skolorna i centrala stan; Parkskolan, Prästholmsskolan och Korpenskolan.
I uppdraget ingår också att titta på upptagningsområdena.
Rektor Susanne Sundström Sandling gör utredningen, som ska vara klar 9 december.
Barn- och utbildningsnämnden förväntas fatta beslut i januari nästa år.
För kort utredningstid?
Lena Rullander ifrågasätter om det korta utredningstiden ger utrymme för att ta fram ett tillräckligt bra underlag och tillägger att berörda föräldrar inte hinner reagera. Hon hävdar att politikerna inte gör det här utifrån en pedagogisk idé, utan för att hålla budgeten.
- De säger att det ska finnas en röd tråd med F-9-skolor, men det kan ändras med kort varsel, säger Lena Rullander.
- Vi tror inte på F-9-skola som form. Vi tycker inte att man ska ha stora och små barn tillsammans, säger Eva Davidsson, lärare.
Chans att bryta mönster
Lena Rullander påpekar att miljöombytet mellan stadier av många upplevs som positivt när det bildas nya grupperingar, vilket också ger en chans att bryta mönster.
Hon ifrågasätter om Sandenskolan med närheten till järnvägen, trafikerade vägar och Bodån överhuvudtaget är en lämplig miljö för förskole- och lågstadielever.
Eva Davidsson påpekar att när de talar med eleverna så vill de flesta ha det som det är. För andra läsåret tar de emot årskurs sex och Sören Öberg, lärare, tycker i år att det är en lyckad lösning.
- Nu kanske vi aldrig får chansen att renodla det.
Inte samma sociala mognad
Lena Rullander påpekar att flera skolan i Stockholm, som har prövat F-9 nu har gått ifrån det och hon tycker att man ska ta till sig den kunskapen.
Hon hänvisar till en utvärdering i Varberg. Av den framgår att majoriteten av eleverna mår bra av tryggheten, men att man på gymnasiet upplever att ungdomarna inte har uppnått samma sociala mognad jämfört med tidigare.
Av utvärderingen framgår även att de lokala förutsättningar varierar, främst beroende på hur rektor och medarbetare tolkat sitt uppdrag och hur väl de har lyckats driva det pedagogiska förändringsarbetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!