Länsstyrelsen vägrade svara: "Beställningsjobb"

Norrbottens länsstyrelse vägrade delta i NNR:s granskning. Totalt valde tre av landets 21 länsstyrelser att inte besvara någon av frågorna inom fem utvalda ämnesområden.

"Vi hade långtgående diskussioner med bland andra August när de redogjorde för sina slutsatser", säger Johan Antti, länsråd i Norrbotten. August Liljeqvist är sakkunnig på Näringslivets Regelnämnd, NNR.

"Vi hade långtgående diskussioner med bland andra August när de redogjorde för sina slutsatser", säger Johan Antti, länsråd i Norrbotten. August Liljeqvist är sakkunnig på Näringslivets Regelnämnd, NNR.

Foto: Magnus Stenlin

Boden2021-01-20 05:00

Norrbotten, Jämtland och Dalarna valde att inte delta i granskningen.

Varför deltog inte Norrbotten?

– Det är en konsultrapport beställd av Svenskt näringsliv och en konsult svarar alltid på uppdraget. Det är uppenbart att de har haft ett syfte med sin rapport och det är att påvisa att vi gör olika och att vi gör fel. Det är ju lätt att vederlägga genom en diffus och delvis okunnig rapport, svarar Johan Antti, länsråd på Norrbottens Länsstyrelse.

Så du menar att det var ett beställningsjobb?

– Ja, viss är det ett beställningsjobb, självklart.

I syfte att misskreditera er?

– Nej, utan att svara på de frågor som de ställer.

Du sa nyss att det var ett beställningsjobb för att påvisa att ni gör olika och att ni gör fel.

– Javisst. 

Att göra det i syfte att påvisa att ni gör fel, är inte det att misskreditera?

– Nej, för om vi gör fel så tillstår jag det med en gång. Problemet med den här typen av undersökningar är att de har ett uppdrag att påvisa ett förhållande. Det kan du alltid göra genom att ställa frågor, tolka och dra slutsatser på ett visst sätt, säger Johan Antti.

Använder inte ni externa konsulter?

– Ja, det gör vi.

Räknar ni då med att få en osann bild av det ni har beställt?

– Nej, vi använder inte konsulter så. Vi använder konsulter ibland för att skaffa fram rapporter och kartläggningar av olika slag, till exempel naturvårdskonsulter.

Så när ni gör en beställning av konsulter så är det inte för att påvisa förhållanden?

– Om vi till exempel tar in en teknisk konsult för att titta genom förhållandet i våra lokaler så räknar vi med att den konsulten gör ett gediget och vederhäftigt jobb.

Så, du menar, att de konsulter nämnden anlitar inte gör ett vederhäftigt jobb?

– De gör säkert ett jättebra jobb, men problemet med den typen av undersökningar är att de kommer till för att påvisa en fråga, och du kan alltid påvisa en fråga. Det är klart att länsstyrelserna gör olika, men det har oftast att göra med att våra förhållanden är olika. Det är lätt att tolka det som att tillämpningen är olika, men man måste alltid ha med i beaktande...

Att?

– Att förutsättningarna är olika. Du kan tillämpa lagstiftningen på samma sätt, men utfallet kan bli olika för att olika förutsättningar lett fram till olika slutsatser., avslutar Johan Antti.

Karta: Boden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!