Länsstyrelsen avslog överklagan

Länsstyrelsen beslutade för en tid sedan att nötkreaturen hos en bonde i Bodens kommun ska omhändertas. Bonden överklagade till länsrätten som avslagit överklagandet.

BODEN2008-07-29 06:00
Domen kom i fredags. Bonden hade yrkat att länsrätten skulle upphäva länsstyrelsens beslut för att dennes hundratalet nötkreatur, som är utegångsdjur sålts till en person, som bodde på bondens gård.
Länsrätten har i detta mål bara prövat huruvida länsstyrelsen haft fog för sitt beslut att omhänderta de nötkreatur som finns på jordbruksfastigheten genom polisens försorg. Den nya djurägaren är registrerad som djurhållare hos Jordbruksverket och har också ansökt om EU-stöd för djurhållning. Enligt bonden måste beslutet upphävas så att den nye ägaren kan fortsätta med verksamheten. Den nya ägaren har heller inga förelägganden och måste ha rätten att ha sina egna djur. Bonden uppger sig inte heller bo kvar i sin gamla fastighet och har inte nötkreaturen i sin "omedelbara närhet."
Skälet till grundbeslutet om djurförbud och sedan omhändertagandet bottnar i att kommunen vid flera tillfällen ställt krav på att bonden eller den förra djurägaren skulle åtgärda brister i dennes djurhållning.Länstyrelsen har därför motsatt sig bifall till senaste överklagandet. Bonden däremot anser att eftersom djuren avlägsnats i enligt med djurförbudet så borde problemet vara löst. Länsrätten som hållit muntlig förhandling har också hållit vittnesförhör med den klagande bondens nya ägare under rättegången.
Länsrätten konstaterar dock i sin dom att varken den gamla ägaren eller den nya ägaren kommit in med någon form av bevisning som styrker att överlåtelsen av djuren ägt rum.
Vidare är det också ostridigt att djuren fortfarande finns kvar på fastigheten. Bonden som säger sig flyttat därifrån är fortfarande folkbokförd på gården.
Den nya djurägaren har också varit bosatt på gården i många år och haft en ingående kunskap om förhållande, enligt länsrätten. Rätten anser därför att denne också måste ha haft vetskap om det meddelade djurförbudet.
Fortsättning följer
Bonden kan överklaga omhändertagandebeslutet till kammarrätten, vilket gjordes när länsstyrelsens första beslut om djurförbud meddelades i mars. Kammarrätten valde då att inte lämna prövningstillstånd och bonden fullföljde då sin talan till regeringsrätten.
Ännu har inte regeringsrätten avgjort frågan om prövningstillstånd beträffande djurförbudsdelen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om